Μπορεί το νερό καρύδας να ενυδατώσει καλύτερα;

26-12-2016

Τα τελευταία χρόνια θα έχετε παρατηρήσει πως έχουν «ξεφυτρώσει στο σούπερ μάρκετ διαφόρων ειδών νερά. Μεταλλικά, με γεύσεις, ακόμα και νερό καρύδας. Το τελευταίο μάλιστα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε αθλητές και όχι μόνο. Την ραγδαία αύξηση των πωλήσεων φυσικά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι αντίστοιχες βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες υποστηρίζουν πως το νερό της καρύδας μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερη ενυδάτωση από το απλό νερό βρύσης.

Που στηρίζεται η άποψη αυτή; Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένης εφίδρωσης, άθλησης, υψηλής θερμοκρασίας ή απώλειας υγρών η επαρκής κατανάλωση νερού ή άλλων ροφημάτων είναι επιτακτική ανάγκη. Τα υγρά όμως που χάνονται από το σώμα δεν περιέχουν μόνο το γνωστό μόριο H20, αλλά και συστατικά που ονομάζονται ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο). Οι ηλεκτρολύτες είναι άκρως απαραίτητοι για να διατηρείται η ισορροπία των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα και για να λειτουργούν σωστά η καρδιά, οι μύες  και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το νερό το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ανώριμης ακόμη πράσινης καρύδας είναι πολύ πλούσιο σ΄αυτές τις ουσίες, δίνοντας την ελπίδα πως μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότερη ενυδάτωση.

 

Δίνει η επιστήμη τη λύση στο μυστήριο; Καθώς το target group των περισσότερων εταιρειών με νερό καρύδας είναι οι αθλητές, μία από τις λίγες επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αφορά αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Στα πλαίσια της έρευνας μία ομάδα αθλητών κλήθηκε να καταναλώσει νερό, νερό καρύδας ή κάποιο ισοτονικό ποτό (πλούσιο σε ηλεκτρολύτες). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τόσο το νερό, όσο και το νερό καρύδας ενυδάτωσαν εξίσου καλά τους συμμετέχοντες με το ισοτονικό ποτό. Καμία διαφορά δεν φάνηκε να υπάρχει ούτε και στη βελτίωση της αντοχής των αθλητών μετά την λήψη των 3 διαφορετικών υγρών. Άρα μπορεί το νερό καρύδας να μην ενυδατώνει περισσότερο, αλλά «ξεδιψάει» εξίσου καλά με τις κλασσικές επιλογές.

 

Να αγοράσετε νερό καρύδας φέτος το καλοκαίρι; Εάν λοιπόν σκεφτόσασταν να αγοράσετε νερό καρύδας γιατί αποτρέπει περισσότερο την αφυδάτωση, τότε τα παραπάνω δεδομένα δυστυχώς μάλλον σας απογοήτευσαν. Το φυσικό όμως αυτό προϊόν παραμένει μία εξίσου καλή πηγή υγρών με το κλασσικό νερό. Την ίδια στιγμή λόγω της ιδιαίτερης γεύσης καρύδας- ξηρών καρπών μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο αναψυκτικό ή ακόμη να σας βοηθήσει να φτάσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε υγρά με μεγαλύτερη ευκολία!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

 

Πηγές:

Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jan 18;9(1):1.