Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στήθος, δύσπνοια ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω μόλυνσης από Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι λόγω εμβολιασμού», δήλωσε η Δρ. Navya Voleti. «Καθίσταται πλέον σημαντικό να παρακολουθούνται οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όσους αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα».

Μυοκαρδίτιδα: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό και από τα εμβόλια

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις επιπλοκές της λοίμωξης με SARS-CoV-2. Αν και έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, o εμβολιασμός με mRNA εμβόλια έχει συσχετιστεί με καρδιακές επιπλοκές, ειδικά σε αγόρια στην εφηβεία.

Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω εμβολίων και λοιμώξεων δεν είχε χαρακτηριστεί καλά σε μεγάλες μελέτες.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας ως αποτέλεσμα της λοίμωξης με κορονοϊό έναντι της φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Συνέκριναν ασθενείς με COVID-19 -εμβολιασμένους και μη- με αυτούς χωρίς τον ιό.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, σε σύγκριση με άτομα που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν χωριστά τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε όσους έλαβαν τα εμβόλια με εκείνα σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 ήταν μόνο δύο φορές υψηλότερα από ό,τι στα μη εμβολιασμένα άτομα.

Με βάση όλα τα ευρήματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω COVID-19 ήταν επτά φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο που σχετίζεται με τα εμβόλια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 22 μελετών που δημοσιεύθηκαν παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2022.

Οι μελέτες περιελάμβαναν σχεδόν 58 εκατομμύρια ασθενείς που ανέφεραν καρδιακές επιπλοκές και ανήκαν σε μία από τις δύο ομάδες: τα 55,5 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν (ομάδα εμβολιασμού) και τα 2,5 εκατομμύρια που προσβλήθηκαν από τον ιό σε σύγκριση με εκείνους που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό (ομάδα COVID-19).

Στην ομάδα εμβολιασμού, οι ερευνητές συνέκριναν χωριστά τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας για διάφορα εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των mRNA (Pfizer, Moderna), Novavax, AstraZeneca και Johnson and Johnson. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης ήταν 49 έτη. Το 49% ήταν άνδρες και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 ήταν 28 ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη του εμβολίου ή με COVID-19, η πλειοψηφία (61%) ήταν άνδρες. Από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα και στις δύο ομάδες εμβολιασμού και COVID-19, το 1,07% νοσηλεύτηκε και το 0,015% πέθανε.

«Τόσο η μόλυνση από Covid-19, όσο και τα σχετικά εμβόλια, αυξάνουν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής που προκαλείται από τη μόλυνση από Covid-19 είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που ενέχουν τα εμβόλια», δήλωσε ο Δρ. Paddy Ssentongo, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: Frontiers in Cardiovascular Medicine

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Eμβόλια κατά της Covid-19: Η μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση παραμένει σπάνια