Νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ – Εντατικές «φαντάσματα»

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
23-12-2021

Μετά τις VIP-εντατικές, σε νεά καταγγελία προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως σημειώνει, οι αναμονές για εύρεση ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ είναι πολυήμερες. «Σε καθημερινή βάση υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ περιμένοντας σε λίστα αναμονής», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «όταν βρεθεί ένα κενό κρεβάτι θα πρέπει να γίνει η διακομιδή του διασωληνωμένου ασθενή σε αυτό. Μπορεί να είναι στο ίδιο νοσοκομείο πράγμα σπάνιο. Σε κάποιο άλλο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ιδιωτικό μόνο όταν πρόκειται για γενικά περιστατικά) ή σε άλλο νοσοκομείο άλλων νομών».

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται καταγγελίες που έχει σχετικά με πολύωρες αναμονές ακόμη και ημέρες μέχρι να γίνουν οι διακομιδές από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ. «Ο αριθμός των ασθενοφόρων αυτών είναι ό ίδιος εδώ και χρόνια. Δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας παρ’ ότι πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες. Οι περισσότερες στελεχώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ενδεικτικά, «στην Αττική επιχειρούν μόλις 8 Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσες και πριν την πανδημία. Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, εάν αυξανόταν ο αριθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΕΚΑΒ οι οποίες αναλαμβάνουν τις διακομιδές» καταλήγει. Και προσθέτει: «επειδή με την πανδημία γίνονται διακομιδές και περιστατικών κορωνοϊού οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ μετά από κάθε διακομιδή απολυμαίνονται. Ως εκ τούτω με τόσες λίγες που λειτουργούν οι μεγάλες αναμονές είναι αναπόφευκτες».

ΜΕΘ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος 12 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού. Ωστόσο, τονίζει «στο νοσοκομείο Παμμακάριστος δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε έναν Εντατικολόγο. Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΑΦ (αυξημένης φροντίδας) εκ των οποίων οι 2 κλίνες διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με το ίδιο προσωπικό της κλινικής».