“Νέα” ναρκωτικά “κυκλοφορούν” ελεύθερα στο διαδίκτυο

26-12-2016

Ακόμη πιο επιβλαβή για την υγεία των χρηστών σε σχέση με το παρελθόν είναι τα ναρκωτικά που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκσταση και η κάνναβη που πωλούνται στους δρόμους γίνονται ισχυρότερες. Μάλιστα κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα ναρκωτικά, πιο τοξικά, τα οποία «κυκλοφορούν» ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη το 2014 έχουν εντοπιστεί τέσσερις νέες ουσίες που συνδέονται με περιστατικά οξείας τοξίκωσης και θανάτους στην Ευρώπη.  

Πέρυσι, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά 81 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των παρακολουθούμενων νέων ουσιών σε περισσότερες από 350. Πρόκειται για ουσίες που πωλούνται συχνά στην αγορά ως «νόμιμα διεγερτικά» και παράγονται ειδικά με σκοπό να μιμηθούν τη δράση ελεγχόμενων ουσιών. 

Τα νέα ναρκωτικά μπορεί να παράγονται στην Ευρώπη σε παράνομα εργαστήρια. Συνήθως, ωστόσο, εισέρχονται νόμιμα με τη μορφή σκόνης από την Κίνα και την Ινδία στην Ευρώπη, όπου υφίστανται επεξεργασία, συσκευάζονται και πωλούνται είτε ως «νόμιμα διεγερτικά» προϊόντα ή «προϊόντα χημικής έρευνας», είτε απευθείας στην παράνομη αγορά ναρκωτικών. 

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις που εγείρουν ανησυχίες σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014: τάσεις και εξελίξεις, η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη από τον Οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA). Πιο αναλυτικά: 

Στην Ευρώπη ο αριθμός προβληματικών χρηστών οπιοειδών, κυρίως χρηστών ηρωίνης, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας για την αντικατάσταση της ηρωίνης από άλλες ουσίες, όπως τα συνθετικά οπιοειδή. Οι εν λόγω ουσίες, οι οποίες είτε παρασκευάζονται παράνομα είτε παράγονται από εκτροπή από φαρμακευτικές πηγές, περιλαμβάνουν τις υψηλής δραστικότητας φαιντανύλες και ουσίες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών (OST) (πχ. μεθαδόνη, βουπρενορφίνη). 

Συνολικά, το 2012, στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν περίπου 6.100 θάνατοι από υπερβολική δόση, οι οποίοι συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη χρήση οπιοειδών, σε σύγκριση με το 2011 (6.500 θάνατοι) και το 2009 (7. 100 θάνατοι). 

Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 17 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (ηλικίας 15–64 ετών), ενώ παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στα εθνικά ποσοστά θνησιμότητας. Περισσότεροι από 50 θάνατοι ανά εκατομμύριο αναφέρθηκαν από πέντε χώρες,  με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται στην Εσθονία (191 ανά εκατομμύριο) και στη Νορβηγία 176 ανά εκατομμύριο), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (70 ανά εκατομμύριο), η Σουηδία (63 ανά εκατομμύριο) και η Φινλανδία (58 ανά εκατομμύριο).  

Η κοκαΐνη εξακολουθεί να είναι η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη, αν και οι περισσότεροι χρήστες εντοπίζονται σε έναν μικρό αριθμό χωρών της δυτικής ΕΕ. Περίπου 14,1 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι (15–64 ετών) έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 3,1 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο.      

 Περίπου 11,4 εκατομμύρια ενήλικες έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση την περασμένη χρονιά. Η χρήση μεθαμφεταμίνης, παραδοσιακά χαμηλή στην Ευρώπη και εντοπιζόμενη κυρίως στην Τσεχική ∆ημοκρατία και στη Σλοβακία, φαίνεται τώρα να εξαπλώνεται (πχ. στη Γερμανία). Ανησυχητικές εκθέσεις από τη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία) επισημαίνουν ότι το κάπνισμα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αποτελεί περιορισμένο μεν, αλλά αναδυόμενο, πρόβλημα, με πιθανότητα εξάπλωσης στους ευάλωτους πληθυσμούς. Περίπου 73,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 18,1 εκατομμύρια έχουν κάνει χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο. Περίπου 14,6 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15–34 ετών) δηλώνουν ότι έκαναν χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο έτος. Η χρήση της κάνναβης στην Ευρώπη καταγράφει συνολικά μια σταθερή ή φθίνουσα τροχιά, ιδίως στις ομάδες των νέων.