Νέα υπουργική απόφαση: Αλλαγές στον μέγιστο αριθμό πελατών στα εμπορικά καταστήματα – Τι ισχύει από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟ
13-09-2021

Αυξάνεται από σήμερα ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση. Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός είναι ένα άτομα ανά 9 τ.μ. από ένα άτομα ανά 16 τ.μ., που ίσχυει μέχρι και χθες.

Επιπλέον, στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων η αναλογία θα είναι από σήμερα 1 πελάτης ανά 5 τ.μ., ενώ έως χθες ήταν 1 πελάτης ανά 10 τ.μ.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα, για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, για την εργασία σε δημόσιο και ειδικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται ανώτατα όρια τιμών χρέωσης για την ανίχνευση του κορωνοϊού και για τα rapid test. Το πλαφόν ορίζεται στα 10 ευρώ.

Από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες, μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε rapid τεστ την εβδομάδα. Το τεστ θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου – 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Το ίδιο και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης. Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία, θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται πλέον με αρντητικό μοριακό έλεγχο 72 ωρών, ή  rapid test 48 ωρών.