Νέο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων – Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο

13-01-2023

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Την έλλειψη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα. Σκοπός είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής. Το κέντρο, που λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταιείου.

Οι ομιλητές στάθηκαν στο ρόλο της θρομβεκτομής, που αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η επέμβαση διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ασθενής 48 ετών, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη λειτουργία του νέου κέντρου. Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου. Ευτυχώς, μεταφέρθηκε άμεσα από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου. Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της.  Σήμερα, έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμα από την περιπέτεια της υγείας της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

Το Κέντρο λειτουργεί απόεξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη,  Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακών Νοσοκομεία  Αιγινήτειο και Αρεταίειο και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστηρία του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής),τουΑ’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής ΑκτινολογίαςΚαθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς.

Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.

Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Ως επόμενα βήματα του Κέντρου οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του Κέντρου με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο με την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη,  ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, η αντιπρύτανης Καθηγήτρια  Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Κοσμήτορας της ΣΕΥ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ  Καθηγητής Δημήτριος Μπούμπας, η Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρίζα Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, η Διευθύντρια του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Λία Ευαγγελία Μουλοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθηγητής Αχιλλέας Χατζηιωάννου,  η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Καθηγήτρια Βασιλική Γεννηματά, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Αναστασία» Νίκη Καρακώστα, Καθηγήτριες και Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στελέχη των Νοσοκομείων, φοιτητές και κοινό.