Νέο Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων υπό τον ΟΚΑΝΑ

26-12-2016

Τη σύσταση νέου Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ, στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τη δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η  συγκεκριμένη Περιφέρεια  παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, καθώς ο πληθυσμός της, στη μεγαλύτερη έκτασή του, ανήκει σε φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει μεγάλο ποσοστό νεαρών ατόμων και πλήθος περιστατικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Το Κέντρο Πρόληψης θα λειτουργεί με έδρα το Δήμο Πειραιά και με 4 κατ’ αρχήν παραρτήματα στους Δήμους Νίκαιας- Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Κορυδαλλού. Μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί στην κοινότητα επιδιώκει τόσο την ενδυνάμωση του ατόμου, όσο και τη μείωση των παραγόντων που οδηγούν στη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και σε άλλες μορφές εξαρτητικών στάσεων και συμπεριφορών.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ειδικών. Οι δράσεις που αναπτύσσονται δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης, αλλά στοχεύουν επίσης στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων και ομάδων στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα και προβλήματα που αφορούν σε όλους. 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος Καφετζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία, ως αναγκαιότητα, ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων.