Νέο πλαφόν συνταγογράφησης: κόκκινο σημαιάκι και όχι κόφτης

26-12-2016

Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πλαφόν συνταγογράφησης αλλά και τι ακριβώς θα ισχύει σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους έδωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Healthview ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένη τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το καινούργιο πλαφόν, το οποίο όπως είπε ο υπουργός θα είναι πιο ήπιο από το προηγούμενο στη λογική, ότι δεν θα υπάρχει πλέον “κόφτης” αλλά …σημαιάκι! Έτσι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα ανάβει ένα κόκκινο σημαιάκι που θα προειδοποιεί το γιατρό ότι βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων έχει φθάσει το όριο που του αναλογεί και ως εκ τούτου εάν συνεχίσει να συνταγογραφεί θα πρέπει να μπορεί να αιτιολογήσει για ποιους λόγους το κάνει όταν θα κληθεί σε απολογία.

Η παραμετροποίηση που θα ισχύει στο νέο τρόπο υπολογισμό του πλαφόν θα αφορά τη γεωγραφική περιοχή, το μέσο όρο της ειδικότητας και τον αριθμό των ασθενών βάσει των ΑΜΚΑ τους, που έβλεπε ο γιατρός τον προγούμενο χρόνο. Μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με το γερμανικό μοντέλο το οποίο προσπάθησε να εφαρμόσει ο τεως υπουργός, κος Γεωργιάδης και ως γνωστό καταρρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας με το σκεπτικό ότι δημιουργεί προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών.
Αυτό είναι ένα δικό μας σύστημα, είπε στο Healthview ο κος Βορίδης και πρέπει να εφαρμοσθεί όπως εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των δαπανών.

Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τις σπάνιες παθήσεις στις οποίες συνταγογραφούνται κυρίως ακριβά φάρμακα, ο εξειδικευμένος γιατρός που παρακολουθεί ασθενείς που πάσχουν από τις συγκεκριμένες παθήσεις, θα πρέπει να ζητάει την εξαίρεσή του από το πλαφόν, από την επταμελή επιτροπή του ΕΟΠΥΥ που έχει συσταθεί με υπουργική απόφαση από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξετάζει όλες τις αιτήσεις των γιατρών για εξαιρέσεις από το μέτρο.