Έρχεται νέο σύστημα εφημεριών για τις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ

17-07-2017

Νέο σύστημα εφημεριών για τις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα περιλαμβάνει κυκλική εναλλαγή στις ημέρες εφημερίας των ψυχιατρείων και των ψυχιατρικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, πλήρης ενεργοποίηση όλων των ψυχιατρικών κλινών για οξέα περιστατικά και ανάπτυξη νέων ψυχιατρικών τομέων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η εξάλειψη των ράντζων που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις ψυχιατρικές κλινικές. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η ψυχιατρική κλινική διαθέτει 20 κλίνες και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτή είναι μονίμως υπερδιπλάσιος, με τους περισσότερους ασθενείς να νοσηλεύονται ακουσίως με εισαγγελική εντολή.

Συνολικά, στην Αττική λειτουργούν περίπου 500 κλίνες στα δύο ψυχιατρεία και τα επτά ψυχιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Περίπου οι μισές κλίνες λειτουργούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομεία Αττικής – Δαφνί (225 κλίνες), στο Δρομοκαϊτειο 140, και στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων 146 κλίνες.

Η πληρότητα των κλινών του ΨΝΑ είναι στο 120%, του Δρομοκαϊτειου στο 115% και των ψυχιατρικών τομέων των Δημόσιων Νοσοκομείων στο 160%. Το Δαφνί και το Δρομοκαϊτειο εφημερεύουν από δύο σταθερές ημέρες την εβδομάδα, (Δευτέρα και Πέμπτη το Δρομοκαϊτειο, Τετάρτη και Παρασκευή το Δαφνί), και τις υπόλοιπες ημέρες οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων.

 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας – υπό τον γενικό γραμματέα Υγείας Γ. Γιαννόπουλο – σύσκεψη όπου προτάθηκε να εφαρμοστεί ένα σύστημα εναλλαγής – rotation, των ημερών εφημερίας των νοσοκομείων, ανά τρίμηνο, προκειμένου να γίνεται πιό «δίκαιη» κατανομή των ασθενών αλλά και του εφημεριακού βάρους για τους εργαζομένων.

 

Παράλληλα, το υπουργείο θα επιδιώξει την πλήρη ενεργοποίηση όλων των ψυχιατρικών κλινικών (π.χ. οι πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές εφημερεύουν «επικουρικά» σήμερα), ενώ θα επιχειρήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη ανάπτυξη και ένταξη στις εφημερίες ψυχιατρικών τομέων των νοσοκομείων Ασκληπιείο Βούλας, Κοργιαλένειο Μπενάκειο και ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυροι, που εκτιμάται ότι θα προσθέσουν στο σύστημα επιπλέον 80 κλίνες.