Νέο θεσμικό για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

21-09-2017

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές  στους  οργανισμούς  των νοσοκομείων, αλλαγές στους οργανισμούς των Υγειονομικών Περφερειών, αλλαγές στον τρόπο επιλογής των  γιατρών  για  το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλαγές στην χωροταξία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι αλλαγές θα αφορούν στη διοίκηση του συστήματος. Όπως είπε, «επανεξετάζουμε και το σημερινό μοντέλο διοίκησης και των ΥΠΕ και των νοσοκομείων. Θέλουμε  να  ενισχύσουμε  στοιχεία  δημοκρατίας  στην  διοίκηση του  συστήματος,  διαφάνειας,  δημόσιας  λογοδοσίας,  κοινωνικού ελέγχου, τα οποία πολύ, έτσι, πρωτόλεια, μπαίνουν ήδη από αυτή την παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην ενέργειες εξοικονόμησης πόρων στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας το οποίο θα αποτελέσει «πιλότο» για τη δημιουργία τέτοιων εργαστηρίων σε την υπόλοιπη Ελλάδα.  Όπως είπε «έχουμε αυξήσει πάνω από 35% τον όγκο των εξετάσεων οι οποίες γίνονται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του λεκανοπεδίου. Αυτό  σημαίνει  ότι  περισσότερος  κόσμος  εξυπηρετείται  δωρεάν και  κάνει  τις  εξετάσεις  του  και  δεν  είναι  υποχρεωμένος να επιβαρύνεται οικονομικά απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα».

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν αυξηθεί, συγκρίνοντας το 2015 με  το 2017,  κατά 45%  οι  εξετάσεις  που  γίνονται,  όλων  των κατηγοριών, μικροβιολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις, στο ΙΚΑ, στο  πρώην  ΙΚΑ  της  λεωφόρου  Αλεξάνδρας.