Νέοι περιορισμοί: Μπαράζ ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Γυναίκα με μάσκα μπροστά από βιτρίνα
04-11-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή των νέων μέτρων, κυρίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες, από το Σάββατο. Τα νέα μέτρα θα συνοδευτούν από εντατικοποίηση των ελέγχων και τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα αυξηθούν.

Οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και η φυσική ηγεσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Συγεκριμέαν, συμμετείχαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Καθώς και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο διοικητής η Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας. Οι έλεγχοι θα γίνονται από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα διενεργούνται από αστυνομικούς διαφορετικών περιοχών, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται ψυχαγωγία και εστίαση καθώς και το λιανεμπόριο. Η λίστα, σε πρώτη φάση αφορά, τις επιχειρήσεις που στο παρελθόν υπέδειξαν παραβατική συμπεριφορά με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία.

Αυστηροί θα είναι και οι έλεγχοι σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί. Δηλαδή ως μέρη όπου επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ενεργοποίηση ψηφιακή πλατφόρμα με τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. Θα αναρτώνται δηλαδή οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου που θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το στίγμα.

Έκκληση σε κληρικούς και πιστούς να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα

Στο θέμα της τήρησης των μέτρων αναφέρθηκε χθες και η Ιερά Σύνοδος η οποία απευθύνει έκκληση σε όλους τους κληρικούς της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, καλεί τους πιστούς να εμβολιαστούν «σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».