Νερό: Το πολύ νερό κάνει κακό. Πόσο πρέπει να πίνουμε

26-12-2016
Ξέρουμε όλοι πως το νερό είναι πηγή ζωής. Όλοι οι γιατροί συνιστούν να πίνουμε αρκετό νερό την ημέρα. Για τα νεφρά, την καρδιά, το συκώτι, το κυκλοφορικό, τον εγκέφαλο…. Μήπως όμως πρέπει να βάζουμε όριο και στην κατανάλωση νερού; Αμερικανοί ερευνητές λένε τώρα πως η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί ακόμα και σκοτώσει.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Oakland στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Journal of Sport Medicine.
 
Σύμφωνα με αυτή Το να πίνουμε λίγο νερό είναι εξίσου βλαβερό με το να πίνουμε πάρα πολύ νερό, προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό, ένα πάνελ 17 ειδικών από όλο τον κόσμο κατάρτισε νέα οδηγία σχετικά με τα ασφαλή όρια κατανάλωσης νερού.
 
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Tamara Hew-Butler «Ο βασικός μας στόχος είναι να επανεκπαιδεύσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η υπερκατανάλωση νερού, όταν υπερβαίνει την ανάγκη να σβήσουμε τη δίψα μας, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής».
 
Ποιος είναι λοιπόν ο βασικός κίνδυνος από την υπερβολική κατανάλωση νερού. Λέγεται αθλητική υπονατριαιμία και έχει κοστίσει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη ζωή σε 14 αθλητές.
Τι είναι όμως η αθλητική υπονατριαιμία; Όταν τα νεφρά καταπονούνται υπερβολικά από τη μεγάλη ποσότητα υγρών που εισέρχονται στον οργανισμό, αδυνατώντας να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά. Τα επίπεδα νατρίου που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα διαταράσσονται λόγω της μεγάλης εισροής υγρών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται διόγκωση των κυττάρων και σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο να οδηγείται στο θάνατο.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα που βλέπουμε όταν είμαστε στα όρια της αθλητικής υπονατριαιμίας;
– Ζαλάδα και τάση λιποθυμίας
– Ναυτία
– Πρήξιμο
– Αύξηση του βάρους κατά τη γυμναστική
Και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις:
– Τάση προς έμετο
– Πονοκέφαλος
– Πνευματική σύγχυση
– Ευερεθιστότητα
– Ντελίριο
– Επιληπτική κρίση
– Κώμα
 
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε όλα αυτά; Οι ειδικοί είναι σαφείς. Ακούμε το σώμα μας και πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά στους άντρες να καταναλώνουν 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα και στις γυναίκες να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών την ημέρα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: