Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία – Παρεμβάσεις και από την ιατρική κοινότητα

09-05-2022

Τετράωρη 4ωρη Στάση Εργασίας για αύριο, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, έχει εξαγείλει η ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα, θα πραγαμτοποιήσει συγκέντρωση στις 11.30π.μ. στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ενώ αντιδρά και για την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία με πληρωμή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Κυβέρνηση ξηλώνει το Ε.Σ.Υ. Ιδιωτικοποίησε τις δευτερογενές διακομιδές του ΕΚΑΒ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έναντι αδράς αμοιβής και με κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν την απόσυρση του Νομοσχεδίου και διεκδικούν: Ισχυρή Δημόσια Υγεία, Άρση αναστολών Εργασίας, Μονιμοποίηση συμβασιούχων, Ένταξη στα ΒΑΕ, Ουσιαστική αύξηση στους μισθούς, Καμία περικοπή και Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Θεσμοθέτηση επαγγελματικής νόσου – Εργατικό ατύχημα.

Παρεμβάσεις και από την ιατρική κοινότητα

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, τις προτάσεις του, για νομοθετικές ρυθμίσεις στην ιδιωτική Φροντίδα Υγείας που συνέταξαν οι Επιτροπές Ιδιωτικής Περίθαλψης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΙΣΑ, υπό τον συντονισμό των Ι. Κεχρή, και Σ. Προβατά και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ του ΙΣΑ.

Οι προτάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των σχέσεων του ιδιώτη ιατρού, μισθωτού ή ελευθεροεπαγγελματία, με ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο ΙΣΑ ζητά να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», καθώς διορθώνουν χρόνιες στρεβλώσεις, αποκαθιστώντας την αξία των Ιατρών, χωρίς τους οποίους είναι πρακτικά ανέφικτη, η λειτουργία της αγοράς της Ιδιωτικής Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και οικονομικών απολαβών για τον ιατρικό κόσμο. Στόχος μας είναι σταματήσει η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας. »