Νομπελίστας Οικονομολόγος για τις πατέντες των εμβολίων έναντι του covid: «Απαραίτητη η προσωρινή άρση της πατέντας»

πανδημία του κορονοϊού
13-05-2021

Απαραίτητη χαρακτήρισε την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων έναντι του covid, ο Joseph E. Stiglitz νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Stiglitz είπε πως το θέμα έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής και ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην κοινωνία και την οικονομία.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά άπληστες, θέλουν τα ήδη μεγάλα τους κέρδη να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο.  Η άρση της πατέντας θα κάνει τεράστια διαφορά πιστεύω και πραγματικά απορώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έριξαν τις τιμές τους μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν», συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένα «θετικό σοκ στον χώρο των φαρμάκων.  Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, και συμφωνώ ότι πρέπει να αρθεί η πατέντα των εμβολίων», ανέφερε στο Φόρουμ ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργου Παπανδρέου.

Τα χρήματα που θα μας δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τα χρήματα που χάθηκαν από το lockdown αλλά ούτε και να αντισταθμίσουν το κόστος από τις τόσες απώλειες ζωών. Όμως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.   Στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, υπάρχουν «έξυπνοι τρόποι» να λύσουμε θέματα ανισοτήτων.  Θα πρέπει να εναρμονίσουμε την φορολογία-κι ας αντιδρούν κάποιες χώρες- και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση.

«Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ covid-19 περίοδο», τόνισε ο κ. Stiglitz.  «Ο  ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές. Το φορολογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας».

Μία νέα πολιτική εποχή ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου πλέον το κράτος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος.  Οι υποσχέσεις του νέο-φιλελευθερισμού απέτυχαν.  Απέτυχε το προηγούμενο σύστημα να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η πανδημία.  Έκανε όλους να στραφούν στο κράτος για βοήθεια, σε μία περίοδο που το κράτος είχε χάσει δύναμη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά, είπε ο κ. Stiglitz.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο Κράτος για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για την χώρα μας, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί για το καλό των πολιτών».