Νοσοκομεία; Γιατί κινδυνεύουν να πεθάνουν όσοι νοσηλεύονται Σαββατοκύριακο;

26-12-2016
Είναι κάτι που παρατηρείται ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας. Tα ποσοστά θανάτου των ασθενών που μπαίνουν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι αυξημένα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Βρετανοί επιστήμονες λένε τώρα πως έχουν την απάντηση.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick στη Βρετανία μελέτησαν στοιχεία για 3 εκατομμύρια εισαγωγές σε 28 μεγάλα νοσοκομεία στη Βρετανία, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία, από το 2009 ως το 2012.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους έδειξαν πως ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος για τα 22 από τα 28 νοσοκομεία όταν η εισαγωγή είχε γίνει Σαββατοκύριακο.
Μάλιστα ο κίνδυνος ήταν 8% υψηλότερος σε 11 νοσοκομεία στην Αγγλία, 13% υψηλότερος σε 5 των Η.Π.Α. και 20% υψηλότερος σε 6 Ολλανδικά νοσοκομεία.
 
Γιατί όμως παρατηρείται αυτό το φαινόμενο; Οι επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Richard Lilford και Δρ. Yen-Fu Chen είπαν πως  δεν φταίει μόνο ένας παράγοντας. Σίγουρα όμως έχει να κάνει με την μειωμένη πρόσβαση σε αποτελέσματα εξετάσεων και σε διαγνώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Επιπλέον το προσωπικό τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι πιο περιορισμένο και με μικρότερη εμπειρία και δεν είναι απίθανο οι ασθενείς να χρειάζεται να περιμένουν περισσότερη ώρα, πράγμα κακό για την έκβαση της κατάστασής τους.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: