Νοσοκομεία: Οι πολύωρη αναμονή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

νοσοκομεία
21-01-2022

Στα νοσοκομεία πολλές φορές περιμένουμε ακόμα και ώρες μέχρι να μας δει κάποιος γιατρός. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου για όσους περιμένουν περισσότερες από πέντε ώρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, προτού εισαχθούν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, συμβαίνει ένας έξτρα θάνατος για κάθε 82 ασθενείς που καθυστερούν έξι έως οκτώ ώρες στα επείγοντα πριν την εισαγωγή τους.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Κρις Μούλτον του Τμήματος Επειγόντων του Βασιλικού Νοσοκομείου του Μπόλτον. Κι έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Emergency Medicine Journal.
Ανέλυσαν στοιχεία για 26,74 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών (με μέση ηλικία 55 ετών) στα επείγοντα. Από αυτούς, τα 5,25 εκατομμύρια έκαναν τελικά εισαγωγή για νοσηλεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς πήγαν στο νοσοκομείο μεταξύ 12.00-18:00. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα ήταν σχεδόν πέντε ώρες. Το 38% (σχεδόν τους τέσσερις στους δέκα) περίμεναν πάνω από τέσσερις ώρες.

Διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι τον επόμενο μήνα από την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 8% περισσότεροι μεταξύ όσων είχαν περιμένει έξι έως οκτώ ώρες. Και 10% περισσότεροι για όσους είχαν υποστεί αναμονή οκτώ έως 12 ωρών. Σε σύγκριση πάντα με εκείνους που είχαν περιμένει λιγότερες από έξι ώρες.

Νοσοκομεία: Ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης

Η μακρά αναμονή στα επείγοντα μπορεί να καθυστερήσει τη χορήγηση ζωτικών θεραπειών, αυξάνοντας τη διάρκεια της μετέπειτα νοσηλείας. Ιδίως στους ηλικιωμένους. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο ο ασθενής να πάθει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Επίσης η καθυστερημένη εισαγωγή έχει συχνά ως συνέπεια ο ασθενής να μετακινείται πια από τα επείγοντα σε κάποια πτέρυγα του νοσοκομείου μέσα στη νύχτα, όταν το προσωπικό είναι λιγότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υπάρχει σαφώς αναλογική σχέση ανάμεσα στον χρόνο αναμονής και στην πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρώτη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δεύτερη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει θέσει από το 2004 ως στόχο η αναμονή στα επείγοντα να μην ξεπερνά τις τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με τον δρα Ντέρεκ Πρέντις του Βασιλικού Κολεγίου Επείγουσας Ιατρικής, «όπως πολλοί από εμάς πάντα γνωρίζαμε, αυτός ο στόχος έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια του ασθενούς». Άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν υιοθετήσει παρεμφερείς στόχους για τα νοσοκομεία τους. Όμως είναι συχνό φαινόμενο διεθνώς ο στόχος αυτός να μην πιάνεται λόγω ανεπάρκειας κλινών και υγειονομικού προσωπικού. Καθώς επίσης αυξημένης ζήτησης από τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γκάγκα – Παπαευαγγέλου: Σημαντική η τρίτη δόση – Πιέζονται τα νοσοκομεία, δείτε σε ποιες περιοχές