Νοσοκομείο Σαντορίνης: κλειστό από το 2010 αν και κόστισε 14 εκατ. ευρώ

26-12-2016

«Κλειστό» παραμένει από το 2010 το γενικό νοσοκομείο Σαντορίνης που κόστισε περίπου 14 εκατ. ευρώ. Το θέμα επανήλθε στην δημοσιότητα με αφορμή την αδυναμία νοσηλείας στο νησί της Αμερικανίδας τουρίστριας που τραυματίστηκε βαριά το βράδυ της Ανάστασης.

Το νοσοκομείο θεμελιώθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το έργο ανέγερσης επόπτευε η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ ΑΕ (ανώνυμη εταιρεία που συστήθηκε το 2004). Το έργο χαρακτηρίστηκε «ειδικής φύσεως», η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν προχώρησε σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό και αποπερατώθηκε το 2010.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα της λειτουργίας του υπερσύγχρονου νοσοκομείου Σαντορίνης. Η αδυναμία χρηματοδότησής του από το δημόσιο, οδήγησε τον υπουργό στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας του. Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε τον περασμένο Αύγουστο επιστολή στον δήμαρχο του νησιού, κ. Νίκο Ζώρζο, προτείνοντας:

  • ή να αναλάβει το κόστος λειτουργίας ύψους 6 εκατ. ευρώ ετησίως ο δήμος Σαντορίνης και το υπουργείο Υγείας να συμβάλλει με 2 εκατ. ευρώ (τόσο κοστίζει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στο νησί),
  • ή να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη λειτουργία του νοσοκομείου,
  • ή να παραχωρηθεί το νοσοκομείο στο ΤΑIΠΕΔ ώστε μέσα από την αποκρατικοποίησή του ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε.

Τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε από κοινού να δημιουργηθεί μια τοπική Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) με αποκλειστική αρμοδιότητα τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ωστόσο για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών (αναφορικά με τη σύσταση τοπικής Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας). Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση.