Νοσοκομείο Ζακύνθου: “ΜΟΝΟ ΕΝΑ” το περιστατικό που κατέληξε, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση

04-06-2017

Ολοκληρώθηκαν οι ΕΔΕ για τα περιστατικά που έχουν προκύψει στα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου καταλήγοντας αφενός στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για …ένα περιστατικό, αυτό με τον θάνατο της γυναίκας από απλή ορθοπεδική επέμβαση. Αφετέρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει μεγάλη φασαρία για το τίποτα και ότι την τελική απόφαση για καταλογισμό ή όχι ευθυνών για την γυναίκα πρέπει να την λάβει η Δικαιοσύνη!

Χρειάστηκαν πάνω από 6 μήνες οι δύο ξεχωριστές Ένορκες Διοικητικές Επιτροπές που διερευνούσαν το περιστατικό της γυναίκας που πέθανε μετά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο της Ζακύνθου για μια απλή επέμβαση ορθοπεδική επέμβαση,(αφαίρεση της λάμας από το πόδι της). Οι δύο επιτροπές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι για το τραγικό περιστατικό, δεν τίθεται λόγος για τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και ότι θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και το διάστημα, που η άτυχη γυναίκα αφού παρουσίασε τις επιπλοκές, νοσηλεύθηκε  σε άλλο νοσοκομείο όπου και τελικά κατέληξε.

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί η ανακοίνωση του νοσοκομείου, σχετικά με τις “υποτιθέμενες” όπως αναφέρει μετεγχειρητικές επιπλοκές της γυναίκας όπου υπογραμμίζει ότι αρχικά το συμπέρασμα που …συνάγεται είναι ότι πρόκειται  για “ΜΟΝΟ ΕΝΑ” περιστατικό.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

Πάνω από 6 μήνες μετά τον Την 01.06.17 , συνεδρίασε το  Διοικητικό Συμβούλιο  του Γεν. Νοσοκομείου Ζακύνθου με μοναδικό θέμα συζήτησης «Πορίσματα των Ε.Δ.Ε.».  Σημειωτέον ότι διενεργήθηκαν δύο ξεχωριστές Ε.Δ.Ε. Μία που αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο την άτυχη συμπολίτισσα μας και μια που αφορά στη διερεύνηση των υποτιθέμενων μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς.

Από τα διαλαμβανόμενα σε αμφότερες τις παραπάνω Ε.Δ.Ε. προκύπτουν αβίαστα και κατά τρόπο σαφή τα εξής:

  • Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ήτοι αυτό της θανούσης,
  • Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και
  • Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί.

Γι’ όσον αφορά ειδικότερα την Ε.Δ.Ε. που αφορά στο περιστατικό που κατέληξε, αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν.Ζακύνθου.  Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής,  την 25/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης  Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η Ε.Δ.Ε. πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια.