Ο εγκέφαλος μας καθορίζει την ευτυχία μας

26-12-2016
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους; Και γιατί ενός κάποιος έχει τα πάντα πάλι δεν είναι απολύτως ευτυχισμένος; Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν τώρα πως το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία μελέτησαν μια ομάδα αντρών και γυναικών. Στην αρχή τους έκαναν μαγνητικές τομογραφίες για να να αναλύσουν τους εγκεφάλους τους. Στη συνέχεια τους έβαλαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτηματολόγια για τη ζωή τους και για το πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν.
Οι ειδικοί στη συνέχεια διασταύρωσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με τις απαντήσεις των εθελοντών για να διαπιστώσουν κατά πόσο η ευτυχία του καθενός οφειλόταν στη δομή του εγκέφαλου του.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, έδειξαν πως τα άτομα τα οποία είχαν δηλώσει πιο ευτυχισμένα είχαν περισσότερη φαιά ουσία στο τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται προσφηνοειδές λόβιο.
Αυτό είναι το ίδιο κομμάτι του εγκεφάλου που ευθύνεται για την επίγνωση και την συνείδηση.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Wataru Sato τόνισε πως η φαιά ουσία αυξάνεται σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου και με τον διαλογισμό. Συμπέρανε λοιπόν με την έρευνα του πως ο διαλογισμός όντως αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας όπως είναι διαδεδομένο. 
 
Ο Δρ. Sato και οι συνεργάτες του βρήκαν επίσης πως ο κάθε άνθρωπος αισθάνονται το κάθε συναίσθημα διαφορετικά. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος μπορεί να βιώνει το αίσθημα της ευτυχίας πιο έντονα από έναν άλλο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: