Ο επιστήμονας που θα ζήσει μέχρι τα 150

26-12-2016
Αυτός είναι ο Άλεξ Ζαβορόνκωφ. Είναι ένας επιστήμονας από την Βρετανία που ειδικεύεται στην αντιγήρανση. Και τι το ιδιαίτερο έχει, θα ρωτήσετε. Ο Άλεξ ισχυρίζεται πως θα καταφέρει να ζήσει μέχρι τα 150. Μάλιστα, για να πετύχει αυτό το σκοπό έχει κάνει τον εαυτό του πειραματόζωο και παίρνει γύρω στα 100 χάπια την ημέρα.
 
Ο 37χρονος Ζαβορόνκωφ έχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Παίρνει 100 φάρμακα και διατροφικά συμπληρώματα την ημέρα και κάνει πολύ συχνές αναλύσεις για να παρακολουθεί στενά τους βιοχημικούς του δείκτες αλλά και τα επίπεδα των αιμοσφαιρίων στο αίμα του.
Στην προσπάθεια του να φτάσει τα 150 έχει συμπεριλάβει φυσικά και την άσκηση. Γυμνάζεται συστηματικά και κάνει αμέσως όποιο εμβόλιο εγκριθεί. Έχει μάλιστα αφοσιωθεί τόσο πολύ στον στόχο του που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να κάνει οικογένεια.
 
Ο Ζαβορόνκωφ, διευθυντής του βρετανικού Ιδρύματος Βιογεροντολογικής Έρευνας έχει γράψει κι ένα βιβλίο. Το «The Ageless Generation: How Advances in Biomedicine will Transformthe Global Economy». Σε αυτό αναλύει τον ισχυρισμό του πως οι ψυχολογικές συνέπειες της γήρανσης είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη μακροζωία και θεωρεί την αμφισβήτηση των προσδοκιών μας για τη γήρανση ως κύριο τμήμα της έρευνάς του.
 
Όπως λέει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του «το κομμάτι της γήρανσης που πιο δύσκολα απ’ όλα αντιστρέφεται είναι η ψυχολογική γήρανση. Ο κόσμος διαμορφώνει τις προσδοκίες του για τη μακροζωία κυρίως με βάση το οικογενειακό ιστορικό και τους μέσους όρους για την πατρίδα του και με αυτές τις πεποιθήσεις πορεύεται, δίχως να είναι πρόθυμος να αλλάξει. Οι εποχές, όμως, αλλάζουν και οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα ήταν απλώς ανύπαρκτες στις προηγούμενες γενιές».
 
Ο Ζαβορόνκωφ εξήγησε ότι «οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται εν ζωή, πέρασαν πολύ δύσκολες εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχαν αντιβιοτικά και η κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας δεν απείχε πολύ από εκείνη της Λίθινης Εποχής και προσέθεσε πως «η μακροζωία αυτών των ανθρώπων αποδίδεται κυρίως στην τύχη και στην ανθεκτικότητά τους στο στρες, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων. Οι σύγχρονοι άνθρωποι, όμως, σύντομα θα δουν τους καρπούς της βιοϊατρικής έρευνας, που θα μειώσουν τη θνησιμότητα από πολλά νοσήματα και θα αυξήσουν την μακροζωία».
 
Ο 37χρονος επιστήμονας πιστεύει πραγματικά στον στόχο του. Τόσο που στις αρχές του χρόνου έβαλε στοίχημα ένα εκατομμύριο δολάρια με έναν συνάδελφό του ειδικό στη μακροζωία, τον δρα Ντμίτρι Καμίνσκι, για το ποιος θα ζήσει περισσότερο.