Ο φόβος των παιδιών για τις βελόνες ξεκινά από τους γονείς τους

26-12-2016

Υπάρχουν πολλά παιδιά που τρέμουν τις βελόνες. Η χειρότερη τους στιγμή είναι όταν πρέπει να πάνε στον παιδίατρο για να κάνουν κάποιο εμβόλιο. Κλαίνε, κοκκινίζουν, φωνάζουν… Τώρα, νέα Καναδική έρευνα αποδεικνύει πως αυτός ο φόβος των παιδιών προς τις βελόνες προκαλείται από τις αντιδράσεις των γονιών τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York στο Τορόντο του Καναδά μελέτησαν 202 γονείς και των 103 παιδιών τους ηλικίας 4 και 5 ετών.
Μελέτησαν τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων στις βελόνες. Ρώτησαν πρώτα τους γονείς εάν φοβούνται τις βελόνες και στη συνέχεια παρατήρησαν τις αντιδράσεις και των παιδιών τους όταν έπρεπε να κάνουν εμβόλια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Pain, έδειξαν πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην αντίδραση των παιδιών στις βελόνες και το πως αντιδρούσαν και οι γονείς τους τόσο όταν ήταν κι εκείνοι μικροί όσο και τώρα την ώρα που κρατούν τα παιδιά τους για να κάνουν τα εμβόλια τους.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Nicole Racine ο φόβος για τις βελόνες μπορέι να ακολουθεί τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Μπορεί για παράδειγμα να κάνει έναν άνθρωπο να αποφεύγει τις εξετάσεις αίματος ή τις χειρουργικές επεμβάσεις ακόμα και στην ενηλικίωση του.
Αυτό φυσικά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: