Ο “ιδιώνυμος” του Μάκη Βορίδη για την πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία

26-12-2016

To σχέδιο του υπουργείου Υγείας κατά της διαφθοράς, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσία και του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

 Ο κος Βορίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα καταγγέλλονται περιστατικά δωροδοκίας των γιατρών, ενώ έδωσε έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών με τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Μάλιστα μελετάται η καθιέρωση ενός “ιδιώνυμου” πειθαρχικού αδικήματος, που θα αφορά περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της Υγείας με πιο αυστηρές ποινικές και πειθαρχικές ποινές. Επίσης θεσπίζονται ταχύτερες διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη κια λειτουργία συμβουλίων σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που συνδέονται με τη διαφθορά.

 Παράλληλα εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης των δημόσιων χειρουργείων  όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο  η προτεραιότητα των ασθενών  που πρόκειται να χειρουργηθούν, αλλά που και πότε, θα χειρουργεί ο κάθε γιατρός. Έτσι όλοι θα μπορούν να γνωρίζουν, εάν υπάρχει διαθέσιμο υπουργείο και πότε, οπότε, η μη διαθεσιμότητα χειτουργείων, δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης, προς τους ασθενείς κια τους συγγενείς τους, για την καταβολή του “γρηγορόσημου”.

Επίσης στο σχέδιο προβλέπονται, όπως είχε δημοσεύσει και το Healthview, η συμμετοχή δικαστικών εν ενεργεία ή επί τιμή, ενώ θα υπάρχει και ανταλλαγή των πληροφοριών με διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών.

 Επικεφαλής της επιτροπής για το σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι ο καθηγητής νομικής Νίκος Κλαμάρης.