Ο πόλεμος μεταξύ των παρόχων του ΕΟΠΥΥ ρίχνει τις τιμές

21-11-2017

«Πόλεμος» τιμών μεταξύ παρόχων υλικών και σκευασμάτων είναι σε εξέλιξη στον ΕΟΠΥΥ με αφορμή το νέο τρόπο τιμολόγησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει μόνο τα προϊόντα και υλικά που έχουν πιστοποιηθεί στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας της Τεχνολογίας στην Υγεία), με την υποχρέωση –μεταξύ άλλων – να δηλώσουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. για τα προϊόντα τους (ο μέσος όρος αυτών των τιμών καθίσταται και το ανώτερο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ), άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»…

Αρχικά, οι πάροχοι  δεν ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα και έτσι έως τον Ιούνιο μόλις το 20% των παρόχων είχαν προσκομίσει τιμές. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε ότι όποια προϊόντα δεν συνοδεύονται με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. δεν θα αποζημιώνονται, και οι πάροχοι «έτρεξαν» να πιστοποιηθούν.

Ωστόσο, κάποιοι πάροχοι, όπως προέκυψε τουλάχιστον στη συνέχεια από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, προσπάθησαν να παρακάμψουν τη διαδικασία παρουσιάζοντας λάθος τιμές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εταιρείας που εισάγει στην Ελλάδα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Όταν κλήθηκε να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο μητρώο, δήλωση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές του προϊόντος της στην Ε.Ε., έδωσε τρεις τιμές από Ελλάδα (!).

Άλλη εταιρεία επέλεξε να υποβάλει ακριβές τιμές, θεωρώντας ότι δεν θα ελεγχθεί. Μάλιστα ανταγωνίστρια εταιρεία με αναλώσιμα υλικά προκειμένου να αποδείξει ότι η εν λόγω εταιρεία είχε δηλώσει ψευδείς και τιμές με «καπέλο» προσκόμισε  λίστες με τις τιμές αποζημίωσης του ανταγωνιστικού προϊόντος ασφαλιστικών οργανισμών άλλων χωρών της Ευρώπης.

Η ….κινητοποίηση των εταιρειών έγινε υπό τον φόβο ότι το δικό τους προϊόν θα μείνει εκτός αγοράς. Εκτιμούν ότι εάν το δικό τους προϊόν είναι φθηνότερο σε σχέση με άλλο με παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν θα το δουν στα ράφια των φαρμακείων, αφού οι φαρμακοποιοί σίγουρα θα προτιμήσουν να προωθήσουν ακριβότερα προϊόντα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

Από τη διαδικασία πάντως κερδισμένος είναι ο ΕΟΠΥΥ αφού κατάφερε να μειώσει τις τιμές χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν αντιδράσεις. Ενδεικτικά πριν το καλοκαίρι η τιμή για ταινίες μέτρησης σακχάρου για ένα μήνα ήταν στα 25 ευρώ. Μετά από έρευνα αγοράς του ΕΟΠΥΥ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορίστηκε προσωρινή τιμή στα 19,5 ευρώ. Ήδη οι εταιρείες-πάροχοι έχουν δηλώσει τιμές χαμηλότερες ακόμα και από 15 ευρώ.