Ο σφυγμός της καρδιάς επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας

26-12-2016
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο σφυγμός είναι ένδειξη της λειτουργίας της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο σφυγμός της καρδιάς μπορεί να επηρεάσει και την σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin έβαλαν σε 72 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 39 ετών να δουν αποσπάσματα από ερωτικές ή ουδέτερες ταινίες ενώ κατέγραφαν τους παλμούς της καρδιάς τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Psychophysiology and Biofeedback, έδειξε πως οι γυναίκες που είχαν αλλαγές στον καρδιακό τους παλμό μικρότερες από τις φυσιολογικές, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν και κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με μικρότερη μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού (heart rate variability – HRV) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σεξουαλική δυσλειτουργία.
Ο δείκτης HRV αφορά στη χρονική απόσταση μεταξύ δύο παλμών της καρδιάς. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτή τη χρονική απόσταση μπορεί να προβλέψει τη μελλοντική πορεία της υγείας. Μάλιστα, η μικρή μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο δείκτης HRV επηρεάζει σημαντικά τη γυναικεία ερωτική διέγερση.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αμέλια Στάντον «η μικρή μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος και την εξάρτηση από το αλκοόλ, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να συνδέεται επίσης με τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία».