Ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και διαβήτη κόβει έως και 15 χρόνια ζωής

26-12-2016
Ο διαβήτης από μόνος του είναι μια σοβαρή ασθένεια που θέλει συνεχή προσοχή και παρακολούθηση ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μας. Αν ο ασθενείς όμως εκτός από διαβήτη έχει και καρδιακά προβλήματα, κάτι που αφορά έναν στους 100, τότε είναι πιθανό να έχει έως και 15 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 θανάτους σε σύνολο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA, έδειξαν πως το προσδόκιμο ζωής για κάποιον που πάσχει από καρδιοπάθεια και διαβήτη ταυτόχρονα είναι έως και 15 χρόνια μικρότερο.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο, η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες 60 ετών με καρδιοπάθεια και διαβήτη έχουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ για τις γυναίκες η μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι 13 έτη. 
Αν ένας άνδρας έχει διαβήτη και έχει ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε το μέσο προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά 14 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες κατά 16 χρόνια. 
 
Για τα νεότερης ηλικίας άτομα, τα πράγματα είναι πιό δύσκολα. Κι αυτό γιατί στην ηλικία των 40 ετών οι άνδρες με διαβήτη και καρδιαγγειακό πρόβλημα έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 23 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 20 χρόνια.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: