Ο θηλασμός κάνει καλό στην καρδιά των πρόωρων μωρών

26-12-2016
Έρευνες έχουν δείξει πως ο θηλασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πορεία της υγείας ενός μωρού. Πόσο μάλλον όταν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ο θηλασμός κάνει καλό στα μωρά που έχουν γεννηθεί νωρίς.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άνθρώπους που είχαν γεννηθεί είτε πρόωρα είτε κανονικά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, έδειξαν πως όσα πρόωρα μωρά έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό, εμφανίζουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία ως ενήλικες, σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα.
 
Οι επιικεφαλής της έρευνας, Πολ Λίζον και Δρ. ‘Ανταμ Λεβαντόφσκι διαπίστωσαν πως οι καρδιές των παιδιών που έχουν γεννηθεί πριν την ώρα τους συχνά εμφανίζουν αφύσικη ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές πιστεύεται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Ιδίως όσα πρόωρα μωρά έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό, εμφανίζουν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα.
 
Αλλά και στα παιδιά που μεγάλωσαν με ένα συνδυασμό θηλασμού και βρεφικού γάλατος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο μίγμα, σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί.
 
Όπως είπε ο ο Δρ. Λεβαντόφσκι «ακόμη και το καλύτερο βρεφικό γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο γάλα του θηλασμού».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: