Όχι άλλες λιποθυμίες στο σχολείο, παιδιών από πείνα

26-12-2016

«Στροφή» στην προνοιακή πολιτική εξήγγειλε η αναπληρώτρια  υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης κ Θεανώ Φωτίου από το βήμα της Βουλής. Ειδικά για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, ηλικίας 0-17 ετών, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, αγγίζοντας το ντροπιαστικό ποσοστό του 36%, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, η η υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: 

« Δεν μπορούμε να ακούμε κάθε τόσο από τα μίντια ότι ένα παιδί λιποθύμησε μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό καλούμε τα σχολεία να συμβάλουν στην καταγραφή και τον εντοπισμό όλων αυτών των περιπτώσεων. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους γονείς να συμπράξουν, για να καταγράψουμε όλες τις περιπτώσεις εξ αρχής». 

Παράλληλα στο πλαίσιο της προνοιακής πολιτικής ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών περίπου 300.000 απόρων σε διατροφή και ηλεκτρικό ρεύμα ενώ θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες στέγασης  για τριάντα χιλιάδων απόρων οικογενειών. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, θα επανασυσταθεί  και θα διευρυνθεί ο  ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας ενώ θα χρησιμοποιηθούν  άδεια διαμερίσματα και σχολάζουσα δημόσια περιουσία για τη στέγαση απόρων 

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια  υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης κ Θεανώ Φωτίου από το βήμα της Βουλής: 

–  Θα χορηγηθεί ειδική κάρτα μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και παράλληλα θα υπάρξουν και τα άλλα μέτρα όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους , η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βεβαίως η επιδότηση της θέρμανσης. 

Για τα άτομα με αναπηρία θα προωθούν τα εξής μέτρα: 

-έκδοση κάρτας αναπηρίας  η οποία θα χρησιμοποιείται για τη νόμιμη απαίτηση των δικαιωμάτων ενός εκάστου εκ των ΑΜΕΑ. 

– καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων των ΑΜΕΑ σε σταθερή μηνιαία, καθορισμένη μεριμνεία για όλη την Ελλάδα. 

– εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα για όλους τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές και στην ειδική εκπαίδευση. 

–  Θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους  εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Την κοινωνική πρόνοια και τις διάφορες δομές τις κρατούν ο πατριωτισμός των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι. 

–  Περιοδική αξιολόγηση και έλεγχος δομών και υπηρεσιών.Ίδρυση επαγγελματικών εργαστηρίων για την απασχόληση των ΑΜΕΑ και την προνομιακή απορρόφηση των προϊόντων τους.