Όχι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από τον ΠΙΣ

26-12-2016

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση της διάταξης που προωθείται στη Βουλή με το Νομοσχέδιο που συζητείται για την Υγεία, σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.

“Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ο ΠΙΣ, δίνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, όταν, με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτησή τους, τους ζητά να καταβάλουν χρήματα για να χειρουργηθούν στα Νοσοκομεία της χώρας παρακάμπτοντας λίστες, σε μία εποχή που πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα για να πάρουν το φάρμακό τους, να πληρώσουν το γιατρό τους ή τη διαγνωστική τους εξέταση.

Οι μακρόχρονες λίστες αναμονής, η ελλιπής στελέχωση του προσωπικού, η αδυναμία πληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών από την πολιτεία, οι μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από ρυθμίσεις που ζητούν από τον ασθενή να βάζει το χέρι στην τσέπη”.

Ο ΠΙΣ συνιστά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί για λάθος μηνύματα, να εστιάσει στη στήριξη της κανονικής λειτουργίας των Νοσοκομείων ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία δωρεάν φροντίδα υγείας που το κράτος οφείλει να παρέχει και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του είπε, ότι οι περισσότεροι γιατροί θέλουν τα απογευματινά χειρουργεία και ότι γιατροί δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που αντιδρούν.

“Αυτή η διάταξη έχει στόχο τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασθενών” πρόεσθεσε ο υπουργός. Οι ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να χειρουργούνται γρηγορότερα και από την άλλη, οι χειρουργοί και τα νοσοκομεία να έχουν οικονομικό όφελος. Με αυτό το τρόπο γίνεται νόμιμη μία διαδικασία που μέχρι τώρα γίνεται παράνομα στα νοσοκομεία και ακυρώνεται το φακελάκι το γνωστό δωράκι στο γιατρό και το βαλιτσάκι, η σύνηθης πρακτική να μπαίνουν οι ασθενείς κατόπιν συνενόησης με το γιατρό,  μέσω της “οδού των επειγόντων” όπου φυσικά προσέρχονται με το βαλιτσάκι τους, για να χειρουργηθούν.

Πάντως να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δε συζητήθηκε τελικά στη βουλή μετά την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να διακοπεί η ολομέλεια της βουλής οπότε οι εργασίες θα συνεχισθούν τον Οκτώβριο. Τώρα εάν ο Άδωνις παραμείνει υπουργός “ίδωμεν”. Οι “καλές γλώσσες”  παρατήρησαν ότι κατά τη χθεσινή συνεδριάση της επιτροπής ήταν γλυκύτατος, όπως όταν αποχαιρετάς κάποιον που τον είχες καλέσει για φαγητό στο σπίτι σου…