Όχι της Καρδιολογικής Εταιρείας στις ελεύθερες ώρες καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης

26-12-2016

Όχι από την καρδιολογική εταιρεία στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή  νέου ελαστικοποιήμενου αντικαπνιστικού νόμου σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπεται συγκεκριμένες ώρες το κάπνισμα σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κο Γιώργο Λιγνό η απόφαση αυτή δεν προάγει την προάσπιση της δημόσιας Υγείας και αντιβαίνει τους Κοινοτικούς Κανονισμούς της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς/δημόσιους χώρους.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο κος Λιγνός αναφέρει ότι σε εκδήλωση της Καρδιολογικής Εταιρείας στις 27 Μαΐου, στο πλαίσιο Αντικαπνιστικής Καμπάνιας, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε δημόσια θέση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων αντικαπνιστικός νόμος με την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, προς όφελος όλων αλλά και των οικονομικών της υγείας.

“Τελικά, αναρρωτιέται ο πρόεδρος της Εταιρείας, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους; Θα ακολουθήσει το Υπουργείο την εφαρμογή του Νόμου υπό προϋποθέσεις, θα ακολουθήσει μια πολιτική εφαρμογής με πολλά παραθυράκια του νόμου, θα επιστρέψουμε και πάλι σε συνήθειες προ του 2008; Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες του Υπουργείου τις τρομακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στο σύστημα υγείας”.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία,υπογραμμίζει την υποστήριξή της στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους  χώρους όλη την ημέρα αφού είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού ο πολίτης να μην είναι αναγκασμένος να εισπνέει τον καπνό και τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει.

Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της Πολιτείας, καταλήγει η Καρδιολογική Εταιρεία και καλεί το γενικό γραμματέα κο Μπασκόζο, να άρει τις εξαγγελίες.