“Οδοστρωτήρας” για τους γιατρούς το νέο ασφαλιστικό

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Mαζική χρεοκοπία των ατομικών ιατρείων προβλέπει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ότι θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό, καθώς τα μέτρα που προβλέπονται  προοιωνίζουν την καθολική κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχει στο δημόσιο υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Οι συνολικές επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) από την άσκηση του επαγγέλματος όπως υπολογίζουν οι γιατροί, υπερβαίνουν σε ποσοστιαία αναλογία, το 70% του συνολικού εισοδήματος, καθιστώντας τα ιατρεία μη βιώσιμα και χαρακτηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις «οδοστρωτήρα» θεμελιωμένων δικαιωμάτων επιβίωσης και επαγγελματικής αξιοπρέπειας του ιατρού, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων, με την ανήθικη και αντισυνταγματική διασύνδεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, και μοναδικό αντάλλαγμα, την πείνα και την εξαθλίωση για τους συνταξιούχους υγειονομικούς της χώρας.

Σήμερα το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας (υγειονομικών, μηχανικών, νομικών) προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε τα στραγγαλιστικά μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Η άποψη εξάλλου και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί ταφόπλακα για τους ιατρούς, αφού προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Εάν υπολογίσει κανείς αναφέρει ο ΠΙΣ ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%), τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα – επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος. Οι αυξημένες αυτές επιβαρύνσεις, όπως προαναφέρθηκαν, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία λέιε ο ΠΙΣ ότι θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI, όπως έγινε και με τις τράπεζες, είναι αναγκαία, προκειμένου να είναι βιώσιμο το σύστημα.