Οι αδικημένοι των Νόμπελ στο χώρο της Υγείας

22-04-2020

Ποιες σπουδαίες προσωπικότητες δεν βραβεύθηκαν ποτέ με Νόμπελ

 

Το Bραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των μεγαλύτερων πολιτισμικών και επιστημονικών επιτευγμάτων.

Τα βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο, ωστόσο το κύρος τους δεν εγγυάται την αποφυγή των αδικιών. Με μέγιστο αριθμό τριών νικητών ανά έπαθλο, πολλοί από τους πιο αξιόλογους υποψήφιους της ιστορίας δεν έχουν βραβευτεί.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

 

  1. Τζόνας Σολκ

Ο Τζόνας Σολκ έγινε παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, το οποίο βοήθησε ουσιαστικά στην εξάλειψη της ασθένειας που παρέλυσε 13.000 έως 20.000 άτομα ετησίως. Παρόλο που ο Σολκ δεν τιμήθηκε ποτέ με βραβείο Νόμπελ (αν και κέρδισε πολλά άλλα βραβεία) το Ινστιτούτο Σολκ για Βιολογικές Μελέτες (Salk Institute for Biological Studies) που ίδρυσε στην Λα Χόγια της Καλιφόρνια, έχει εκπαιδεύσει πέντε βραβευμένους με Νόμπελ. O Σολκ αποτελεί μέχρι σήμερα φωτεινό παράδειγμα ηθικής στην έρευνας αυτού του βεληνεκούς και διακυβεύματος.

  1. Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του μηχανισμού ο oπoioς επιτρέπει στα γονίδια να αναπαράγονται και να αποθηκεύουν πληροφορίες κατατάσσεται στιs σπoυδαιότερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα. Οι τρειs από τους τέσσερις επιστήμονες που έκαναν την έρευνα τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ. Η τέταρτη έμεινε στην αφάνεια.

Η λαμπρή επιστήμων Ρόζαλιντ Φράνκλιν στερήθηκε τη δόξα και το Νόμπελ – που της αξίζει για την ανακάλυψη της λύσης του μεγαλυτέρου ίσως προβλήματος του 20ού αιώνα: της δομής του DNA. Για την ανακάλυψη αυτή τιμήθηκαν με το υπέρτατο βραβείο ο Γουάτσον, ο συνάδελφος του Φράνσις Κρικ και ο συνεργάτης της Φράνκλιν στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Μορίς Γουίλκινς.

Δυστυχώς, η Φράνκλιν πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 1958 και επειδή τα βραβεία Νόμπελ δεν απονέμονται μετά θάνατον, δεν είχε δικαίωμα να μοιραστεί την τιμή μαζί τους. Ωστόσο, όταν κυκλοφόρησαν τα αρχεία των υποψηφίων του βραβείου το 2008, αποκαλύφθηκε ότι η Φράνκλιν δεν είχε υποδειχθεί ποτέ.

Εκτός του χώρου της Υγείας

 

Ανάμεσα στις σπουδαίες προσωπικότητες που δεν βραβεύθηκαν με Νόμπελ συγκαταλέγεται και ο Στήβεν Χόκινγκ ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους αστροφυσικούς που έγινε περισσότερο γνωστός για τη θεωρία του ότι οι μαύρες τρύπες χάνουν μάζα μέσω ασθενικής ακτινοβολίας και σε διάστημα μερικών δισεκατομμυρίων ετών θα μπορούσαν δυνητικά να εξαφανιστούν. Ωστόσο, η αδυναμία να της θεωρίας του Χόκινγκ να δοκιμαστεί μέσω της παρατήρησης πιθανότατα του στέρησε το Νόμπελ Φυσικής.

Ακόμη, πέραν των επιστημόνων, βραβείο Νόμπελ δεν απονεμήθηκε ποτέ στην Ελέανορ Ρούζβελτ. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη «θητεία» της ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρούζβελτ αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και ήταν υποψήφια αρκετές φορές, η Ρούσβελτ δεν έλαβε ποτέ το βραβείο.

Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες ιστορία των Νόμπελ είναι η μη βράβευση του Ινδού ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο άνθρωπος που αποτέλεσε το σύμβολο του μη βίαιου αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδίας δεν πήρε ποτέ Νόμπελ, αν και προτάθηκε πέντε φορές.

Τέλος, ανάμεσα στους αδικημένους των Νόμπελ ανήκει και ο σπουδαίος συγγραφέας Λέων Τολστόι. Ενώ θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή συγγραφείς το 1902, η Επιτροπή δεν τού έδωσε το Νόμπελ, μετά τη δήλωσή του για το βραβείο ότι «το χρήμα δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά μόνο κακό», αναφερόμενος στο χρηματικό έπαθλο. Προτάθηκε άλλες τρεις φορές, ωστόσο η Σουηδική Ακαδημία δεν του έδωσε ποτέ το Νόμπελ.