Οι άντρες αισθάνονται απειλή όταν το αφεντικό τους είναι γυναίκα

26-12-2016
Δεν είναι συνηθισμένο αλλά πολλές φορές συμβαίνει ένας άντρας να έχει μια γυναίκα αφεντικό. Και τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν παράξενα και πολύπλοκα στην δουλειά. Γιατί; Γιατί οι άντρες αισθάνονται απειλή απέναντι στην γυναίκα αφεντικό όπως έδειξε νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία εξέτασαν 76 φοιτητές (52 άνδρες και 24 γυναίκες) από τους οποίους ζήτησαν να διαπραγματευτούν τον μισθό τους σε μια υποτιθέμενη συνέντευξη για εργασία με έναν άνδρα ή μια γυναίκα μάνατζερ.
Στο τέλος της συνέντευξης τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αξιολογούσε τον βαθμό της απειλής που ένιωσαν.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology Bulletin, έδειξαν πως οι άντρες γίνονται περισσότερο δυναμικοί και αυταρχικοί στην δουλειά όταν το αφεντικό τους είναι γυναίκα.
Κι αυτό επειδή όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί αισθάνονται απειλή. Οι ερευνητές μάλιστα λένε πως οι άντρες με γυναίκες αφεντικά γίνονται πιο δύστροποι και να προβάλλουν έντονα την αυτοπεποίθησή τους απέναντι σε γυναίκα προϊσταμένη από τον φόβο μην αμφισβητηθεί η αρρενωπότητά τους.
 
Οι άντρες που έδωσαν τη συνέντευξή τους σε γυναίκες ένιωσαν μεγαλύτερη απειλή και αντέδρασαν με το να πιέζουν συνεχώς για υψηλότερο μισθό σε σύγκριση με τους άνδρες που διαπραγματεύονταν με άνδρα.
Το φύλο του μάνατζερ δεν βρέθηκε να επηρεάζει τις γυναίκες, οι οποίες σε γενικές γραμμές διαπραγματεύονταν για χαμηλότερο μισθό σε σύγκριση με τους άνδρες, εύρημα που αντανακλά την τάση των γυναικών να είναι λιγότερο επιθετικές στις διαπραγματεύσεις τους.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: