Οι απλήρωτες εφημερίες διχάζουν τους γιατρούς

26-12-2016

Πολλές αναταράξεις δημιουργεί το θέμα των απλήρωτων εφημεριών στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας. «Φτάνουμε τέλος Απριλίου και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου όσον αφορά δε τις εφημερίες από 1/1/15, δεν υπάρχει ακόμα το παραμικρό φως στον ορίζοντα» καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών  και σημειώνει πως η πληρωμή των εφημεριών είναι θέμα επιβίωσης για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών και ιδιαίτερα των ειδικευόμενων που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους, με αμοιβές που δε ξεπερνούν τα 850 ευρώ το μήνα. 

Η ΑΡΣΥ μάλιστα καταγγέλλει τη στάση της “συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας”, των πλειοψηφιών στα όργανα κυρίως της ΟΕΝΓΕ αλλά και της ΕΙΝΑΠ. Σύμφωνα με την ΑΡΣΙ «η ΟΕΝΓΕ σχεδόν ανοιχτά καλλιεργεί κλίμα επ’ αόριστον αναμονής και στήριξης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ενώ η ΕΙΝΑΠ καλύπτει μεν όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τις νοσοκομειακές συνελεύσεις, όμως δεν κάνει τίποτα για να μπει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα». Η ΑΡΣΥ κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη ενός συντονισμένου και δυναμικού αγώνα και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Από την άλλη η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι  έχουν εκταμιευθεί και έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των γιατρών οι εφημερίες ∆εκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων των προηγουμένων ετών. Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρείς μήνες του 2015 θα εκταμιευθούν το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των Νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα. 

Η ΕΙΝΑΠ για τη διευκόλυνση των κινητοποίησεων κύρηξε 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 24/4/15 από τις 11 π.μ. – 3 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.