Οι κακές συνήθειες κόβουν μέχρι και 23 χρόνια από τη ζωή μας

26-12-2016
Στις ημέρες πολύ λίγοι άνθρωποι ακολουθούν ένα πολύ σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία μας. Καθιστική ζωή, ποτό, ξενύχτι, κάπνισμα, κακή διατροφή. Τώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως αυτές οι κακές συνήθεις μπορούν να μας κόψουν μέχρι και 23 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή μας.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Δημοσίας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου Cambridge ανέλυσαν στοιχεία 50 ετών για 689.300 εθελοντές που συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες από το 1960 έως το 2007 (οι 128.843 από αυτούς έχασαν στο μεταξύ τη ζωή τους) και από 499.808 που συμμετείχαν σε άλλες μελέτες από το 2006 έως το 2013 (στο μεταξύ πέθαναν οι 7.995 από αυτούς).
 
Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), έδειξαν πως ο σύγχρονος, ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που οδηγεί ολοένα νεότερους ανθρώπους στον διαβήτη και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 23 χρόνια από τη ζωή τους.
 
Μάλιστα, όπως έδειξε η έρευνα, ο κίνδυνος που διέτρεχαν αυξανόταν ανάλογα με τον αριθμό των ασθενειών από τα οποία έπασχαν ταυτοχρόνως, ενώ τα χρόνια ζωής που έχαναν εξαρτώντο από την ηλικία που είχαν όταν αρρώστησαν.
 
Στα νοσήματα που συναντώνται συχνά είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και ο τύπου 2 διαβήτης, η εμφάνιση των οποίων εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής, με την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία να αποτελούν κύρια αίτια τους.
Αυτές οι ασθένειες συνδέονται περισσότερο με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως μειώνεται η ηλικία εμφάνισής τους, αφού οι άνθρωποι κάνουν ολοένα και περισσότερη καθιστική ζωή.
 
Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. John Danesh «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η πρόληψη της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού για τους πάσχοντες από διαβήτη και, αντιστρόφως, η πρόληψη του διαβήτη για τους πάσχοντες από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: