Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην τρίτη ηλικία βοηθούν την μνήμη

26-12-2016
Η συμμετοχή των ηλικιωμένων σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες βοηθά στο να μένει το μυαλό τους ενεργό και κατ’ επέκταση να απομακρύνεται και η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Τώρα, αμερικανική έρευνα δείχνει πως όταν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ασχολούνται με τις τέχνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης.
 
Ερευνητές από την Κλινική Mayo στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 256 ανθρώπους άνω των 85 ετών επί τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξαν πως έπειτα από τέσσερα χρόνια, αυτοί που είχαν τακτική ενασχόληση με τις τέχνες, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και νόησης.
 
Όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους κατασκευαστικές δραστηριότητες, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και τους υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι έβγαιναν συχνά έξω είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.
 
Όπως είπε στην Daily Telegraph η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rosebound Roberts η ζωγραφική, το σχέδιο, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενεργοποιούν το μυαλό και εξασκούν την επιδεξιότητα των κινήσεων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο ένας ηλικιωμένος απασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την πιθανότητα άνοιας και Alzheimer.
 
Όπως είπε η Δρ. Roberts «η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ώστε να μην πεθάνουν, βοηθώντας αντίθετα στη δημιουργία νέων νευρώνων σε προχωρημένη ηλικία».