Οι καταπιεστικοί γονείς προκαλούν κατάθλιψη και άγχος στα παιδιά

26-12-2016
Πολλά παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν γονείς καταπιεστικούς, αυταρχικούς και πιεστικούς που θέλουν όλα να γίνονται σύμφωνα με τις δικές τους οδηγίες. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για το παιδί. Νέα έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που πιέζονται πολύ από τους γονείς τους να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις είναι πιο επιρρεπή να εξελιχθούν σε άτομα που ασκούν υπερβολική αυτοκριτική ή να γίνουν αγχώδη και καταθλιπτικά άτομα.
 
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης παρακολούθησαν για πέντε χρόνια, παιδιά ηλικίας επτά ετών από 10 σχολεία της Σιγκαπούρης και τους γονείς τους.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο η συμπεριφορά των γονιών επηρέαζε τον ψυχικό τους κόσμο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality, έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν γονείς πολύ παρεμβατικούς, με υψηλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις ή αντιδρούσαν υπερβολικά σε λάθη των παιδιών, είχαν αυξημένο κίνδυνο να ασκούν υπερβολική αυτοκριτική.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως αυτά τα παιδιά που έκαναν υπερβολική αυτοκριτική είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους ή συμπτωμάτων κατάθλιψης, αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η γονική πίεση προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ράιαν Χονγκ και οι συνεργάτες του μέτρησαν την παρεμβατικότητα των γονέων στην ζωή των παιδιών μέσω ενός παιχνιδιού. Το παιδί έπρεπε υπό την επίβλεψη του γονιού να φτιάξει ορισμένα παζλ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο γονιός χαρακτηριζόταν ως πολύ πιεστικός όταν παρενέβαινε στην δραστηριότητα του παιδιού και εν τέλει αναλάμβανε να φτιάξει αυτός/αυτή τα παζλ.
 
Όπως τόνισε ο Δρ Χονγκ «όταν οι γονείς παρεμβαίνουν πολύ στη ζωή των παιδιών τους ίσως εκείνα να πιστεύουν πως ότι κι αν κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβούνται μήπως κάνουν και το παραμικρό λάθος και να κατηγορούν τους εαυτούς τους που δεν είναι τέλεια. Με την πάροδο του χρόνου τέτοια συμπεριφορά, γνωστή ως δυσπροσαρμοστική τελειομανία, μπορεί να είναι επιζήμια για την ζωή του παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και ακόμα και αυτοκτονας σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις». 
 
Σύμφωνα με τον ειδικό, η μελέτη αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που δίνει έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία, όπου οι γονείς μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους. 
Ο ερευνητής καταλήγει λέγοντας ότι, οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά για καλούς βαθμούς, αλλά να δημιουργούν τις συνθήκες για μάθηση, κάτι που περιλαμβάνει και λάθη. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: