Οι καθαρίστριες “πεινάνε”, για παραπλήροφόρηση και εκφοβισμό μιλάει το υπουργείο Υγείας

26-12-2016

Με αφορμή την παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ και άλλους κύκλους, σχετικά με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο αλλά και γενικότερα όσον αφορά τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μεταξύ Δημόσιων Φορέων Υγείας και υπαλλήλων που απασχολούνται ή απασχολούνταν παλαιότερα στις υπηρεσίες εστίασης, φύλαξης και καθαρισμού, ως υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει:

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις και μισθώσεις έργων μεταξύ φορέων Υγείας και υπαλλήλων που ασχολούνται στις υπηρεσίες εστίασης φύλαξης και καθαρισμού όπου αναφέρει τα εξής:

  • Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
  • Είναι σαφής η βούληση του Υπουργείου Υγείας για ανανέωση των συμβάσεων μετά τη λήξη τους.
  • Οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας, όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, εμπρόθεσμη καταβολή μισθού, άδειες μητρότητας – ασθενείας κ.λπ.
  • Φορέας ασφάλισης των εργαζόμενων θα είναι το ΙΚΑ.
  • Οι εργαζόμενοι άνω των 6 ωρών ημερησίως θα δικαιούνται Βαρέα – Ανθυγιεινά ένσημα.
  • Οι ώρες εργασίας και το πρόγραμμα των εργαζομένων θα προσδιορίζονται μέσω απ’ ευθείας συνεννόησης των ίδιων των εργαζομένων με τη Διοίκηση του Φορέα.
  • Το δημοσιονομικό όφελος από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.
  • Τέλος, το πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο έχει λυθεί, καθώς σήμερα πιστώθηκε στο λογαριασμό του Νοσοκομείου το σύνολο των οφειλομένων έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εξοφληθούν για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχει σταλεί από τις 22 Μαρτίου, στα νοσοκομεία και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία έχει εκφραστεί η σαφής πολιτική βούληση και έχει δοθεί η κατεύθυνση να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και τον εκφοβισμό και να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του νόμου υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απ’ ευθείας με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς. 

Νωρίτερα το πρωί οι καθαρίστριες που εργάζονται  στο Δρομοκαΐτειο, διαμαρτυρόμενες επειδή παραμένουν απλήρωτες εδώ και 5 μήνες είχαν κλείσει με συρματόπλεγμα το υπουργείο Υγείας και είχαν  κρεμάσει τις μπλούζες τους πάνω στις οποίες είχαν γράψει «πεινάμε», ενώ έχουν δέσει τα χέρια τους με σχοινιά.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο, Δημήτρης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega, κατήγγειλε ότι οι συμβάσεις απασχόλησης των εργαζομένων στο  Δρομοκαϊτειο είναι σύμβαση έργου επισημαίνοντας ότι πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ και δεν δικαιούνται άδεια ασθένειας. 

«Αν αρρωστήσει κάποια πρέπει να φέρει η ίδια κάποια άλλη να την αντικαταστήσει και παρότι είναι απλήρωτες 5 μήνες να την πληρώσει  είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γιαννάκος.

Οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο είχαν προαναγγείλλει επίσχεση εργασίας, απειλώντας ότι «εάν το νοσοκομείο μείνει βρώμικο δε θα μπορεί να πλησιάσει ούτε γιατρός ούτε κανείς» και τονίζοντας ότι το ποσό των 90.000 ευρώ που δόθηκε στο Δρομοκαΐτειο ως έκτακτη επιχορήγηση, δεν επαρκεί για την εξόφληση πέντε μηνών δεδουλευμένων.