Οι μεταβολλές στις ώρες ύπνου στο Σαββατοκύριακο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

26-12-2016
Όσοι δουλεύουν και ξυπνάνε πολύ πρωί καθημερινά περιμένουν το Σαββατοκύριακο. Είναι η δική τους ευκαιρία να κοιμηθούν παραπάνω και να απολαύσουν ένα πιο μακρύ ύπνο. Ίσως όμως δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως η μεταβολές στις ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 447 αντρών και γυναικών ηλικίας από 30 έως 54 ετών που δούλευαν τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα εκτός σπιτιού.
Οι εθελοντές φορούσαν ένα ειδικό βραχιόλι που μετρούσε την κίνηση τους αλλά και τον ύπνο τους 24 ώρες το 24ωρο. Στη συνέχεια απάντησαν και σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για την διατροφή τους και την άσκηση τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, έδειξαν πως οι άνθρωποι που άλλαζαν τις συνήθειες ύπνου τους κατά τη διάρκεια τους Σαββατοκύριακου που δεν εργάζονταν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.
 
Αυτό, όπως βρήκαν οι ειδικοί, ίσχυε περισσότερο για τους ανθρώπους που εργάζονταν σε βάρδιες και άλλαζαν τακτικά τις συνήθειες του ύπνου τους.
 
Πως το βρήκαν αυτό; Διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που άλλαζαν συχνά τις ώρες που κοιμούνταν είχαν περισσότερα λιπαρά στο αίμα τους.
Είχαν επίσης μειωμένα εκείνα τα συστατικά στο αίμα που μπορεί να ελέγχουν τα επίπεδα του ζαχάρου.
 
Το συμπέρασμα λοιπόν που έβγαλε η επικεφαλής της έρευνας Δρ, Patricia Wong και η ομάδα της είναι πως οι άστατες ώρες ύπνου και οι συχνές εναλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να ευθύνονται για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και καρδιακά νοσήματα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: