Οι νέες εξελίξεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – Τα αιτήματα του ΙΣΑ και των ασθενών

12-12-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Είναι η δεύτερη σχετική… ματαίωση, την οποία βιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού στο νέο σύστημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!

Ενώ ο νεοεισαχθείς θεσμός του οικογενειακού γιατρού θεωρείται από τον Ανδρέα Ξανθό και τον σχετικό νόμο ως τον πυλώνα και της λειτουργίας και της φιλοσοφίας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά τα παρωχημένα πρότυπα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός εκείνος ο οποίος αναβάλλει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου θεσμού…

Έτσι, καθώς οι υφιστάμενοι οικογενειακοί γιατροί δεν δύνανται μέχρι σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον, να καλύψουν ικανό αριθμό από τα 10 εκατ. ασφαλισμένους της χώρας μας, αλλά ούτε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, το νέο σύστημα δεν θα ξεκινήσει την υποχρεωτική εφαρμογή του ούτε από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ αυτή τη φορά, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δεν ρίσκαρε να προαναγγείλει νέα ημερομηνία για την υποχρεωτική εφαρμογή του νέου θεσμού!

Με αυτά και με αυτά, δεν θα είναι, για πολύ καιρό ακόμη, απαραίτητο το λεγόμενο «παραπεμπτικό» από οικογενειακό γιατρό, προκειμένου ένας ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος να προσέλθει σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτό το οποίο απευχόταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή η ελεύθερη επιλογή γιατρού ή νοσοκομείου του ΕΣΥ, να συνεχίσει απρόσκοπτα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά, προηγμένα κοινωνικά και οικονομικά κράτη.

Για να μιλήσουν λίγο και οι σχετικοί αριθμοί, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας «μετρά» σήμερα μόλις 499 παθολόγους ή γενικούς γιατρούς – οικογενειακούς γιατρούς και μόλις 118 οικογενειακούς γιατρούς – παιδιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, 29 νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν οικογενειακό παιδίατρο και 12 νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν οικογενειακό παθολόγο ή γενικό γιατρό…

Καταργείται τελικώς το gatekeeping!

Μία πολύ σημαντική είδηση, η οποία μαρτυρά ευρείες συνέπειες στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, συνέπειες οι οποίες φθάνουν έως την ουσιαστική κατάργηση του gatekeeping, «έβγαλε» η συνάντηση της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου μεταξύ του προεδρείου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με θέμα συζήτησης τις σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την ανάπτυξη της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει με σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΠΕ, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στην Ένωση ότι επεξεργάζεται ήδη υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι την ευθύνη για την τήρηση των Ατομικών Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων δεν θα έχουν εφεξής αποκλειστικά και μόνον οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί παθολόγοι, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά όλοι οι παθολόγοι της χώρας μας, συμβεβλημένοι με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή μη συμβεβλημένοι με αυτήν.

Οι πολλαπλές συνέπειες του ως άνω νέου μέτρου στην «μεταμόρφωση» του νέου συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι περισσότερο από προφανείς…

Σύσκεψη από τον ΙΣΑ για το νέο σύστημα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συγκάλεσε σήμερα στα γραφεία του έκτακτη σύσκεψη, με τους  εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη διαρκή Επιτροπή Εργασίας του ΙΣΑ, με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Ο πρόεδρος  Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, Π. Ψυχάρης και  Ι. Κεχρής, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των ασθενών, τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η πρόχειρη και βιαστική εφαρμογή του νέου συστήματος καθώς παρεμποδίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθίσταται πρακτικά αδύνατη, η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών ζήτησαν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και να ζητηθεί η παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος, μέχρι να  δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για την κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα οι θέσεις της Ομάδας Εργασίας είναι οι κάτωθι:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Γ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του.

Δ) Προσλήψεις προσωπικού στην ΠΦΥ και όχι απολύσεις

Ε) Επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

ΣΤ) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Ζ)Τροποποίηση των όρων σύμβασης  των οικογενειακών ιατρών και παροχή κινήτρων για να συνεργαστεί ο ιατρικός κόσμος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

Γιώργος Καπετανάκης, Γεν. Γραμματέας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι.»

Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος

Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός

 

ΠΆΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αναστασία Γιαννετοπούλου, Πρόεδρος

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ

Χριστίνα Αργύρη, Ταμίας Δ.Σ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ

Παντελής Λαγώνης, υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων

 

«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ο.κ.) ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Χριστόφορος Γκουτμάχερ, Ταμίας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΕΛΟΔΙ)

Δημήτρης Συκιώτης, Πρόεδρος

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

Αντωνία Φιλιππίδου, Τακτικό Μέλος

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

Μαρία Τρυφωνίδη, Τακτικό Μέλος

 

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ HIV/AIDS

Άννα Καβούρη, υπεύθυνη Κοιν. Υπηρεσίας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Μαρία Σπανού, Κοινωνική Λειτουργός

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ