Οι σκύλοι δεν συμπαθούν αυτούς που αντιπαθούν τους ιδιοκτήτες τους

26-12-2016
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως οι σκύλοι έχουν μεγάλη αντίληψη και καταλαβαίνουν πάρα πολλά πράγματα. Έχουν αισθήματα και συναίσθηση. Στεναχωριούνται, χαίρονται, φοβούνται, λυπούνται… Δεν είναι τυχαίο πως τον αποκαλούμε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Τώρα, έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων δείχνει πως οι σκύλοι αντιπαθούν όσους φέρονται άσχημα στα αφεντικά τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο έκαναν πείραμα σε τρεις ομάδες με 18 σκύλους η κάθε μια. Χρησιμοποίησαν την εναλλαγή ρόλων, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να ανοίξουν ένα κουτί.
Και στις τρεις ομάδες, ο ιδιοκτήτης συνοδευόταν από δύο άτομα τα οποία δεν γνώριζε ο σκύλος του.
 
Στην πρώτη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζητούσε βοήθεια από ένα από τα άλλα άτομα, που αρνούνταν πεισματικά να βοηθήσει. Στη δεύτερη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζητούσε και λάμβανε βοήθεια από ένα άτομο. Και στις δύο ομάδες, το τρίτο πρόσωπο ήταν ουδέτερο: ούτε βοηθούσε, ούτε αρνούνταν να βοηθήσει.
Αφού ο σκύλος παρακολουθούσε τη σκηνή ανοίγματος του κουτιού, τα δύο άγνωστα σε αυτόν πρόσωπα που βρίσκονταν μέσα στο δωμάτιο του πρόσφεραν φαγητό.
 
Όπως έδειξε το πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση Animal Behaviour , οι σκύλοι που είδαν να απορρίπτεται ο ιδιοκτήτης τους ήταν πιθανότερο να επιλέξουν φαγητό από τον ουδέτερο παρατηρητή και να αγνοήσουν την προσφορά από το άτομο που είχε αρνηθεί να βοηθήσει.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. ΚάζουοΦουτζίτα, οι σκύλοι αντιπαθούν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται άσχημα προς τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μάλιστα αρνούνται το φαγητό που τους προσφέρουν άτομα, τα οποία έχουν φερθεί εχθρικά προς το αφεντικό τους
“Διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι οι σκύλοι προβαίνουν σε κοινωνική και συναισθηματική εκτίμηση ανθρώπων ανεξάρτητα από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους”, τόνισε ο Φουτζίτα.