Οι τσακωμοί και η ένταση μπορεί και να σας σκοτώνουν

26-12-2016
Σχεδόν το 6% των μεσήλικων λένε πως πάντα τσακώνονται με τον σύντροφο τους ή τα παιδιά τους. Μπορεί αυτό το ποσοστό να φαντάζει μικρό, οι επιπτώσεις όμως από τους συνεχείς τσακωμούς μπορεί να είναι τεράστια. Δανοί επιστήμονες συνέδεσαν τους τσακωμούς και τις εντάσεις με τον πρόωρο θάνατο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στην Δανία, έκαναν μελέτες σε 10.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 36 έως 52 ετών. Σκοπός τους, να βρουν τις επιπτώσεις της διαμάχης, του τσακωμού και της έντασης στην υγεία τους.
Τους ρώτησαν πόσο συχνά τσακώνονται με τους συντρόφους τους, με τα παιδιά τους, με τους φίλους τους ή τους γείτονες τους. Έλεγξαν τους εθελοντές έντεκα χρόνια αργότερα και βρήκαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που είχαν πεθάνει ήταν αυτοί που είχαν δηλώσει πως τσακώνονται συνέχεια ή συχνά με τους γύρω τους.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health έδειξε πως οι συνεχείς τσακωμοί για μεγάλα διαστήματα στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rikke Lund αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν πήραν υπόψιν τους παράγοντες όπως το φύλο, η κοινωνική τάξη, τα συμπτώματα κατάθλιψης και την στήριξη από τον κοινωνικό κύκλο.