Οι υπερκινητικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

26-12-2016
Νέα έρευνα Δανών επιστημόνων έδειξε πως οι άνθρωποι πουέχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα. Μάλιστα, σε όσο μεγαλύτερη ηλικία γίνεται η διάγνωση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος
 
Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων από τα οποία περίπου 32.000 έπασχαν από ΔΕΠΥ.
 
Γιατί όμως ισχύει κάτι τέτοιο; Τι φταίει; Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» έδειξαν πως η κύρια αιτία που οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ πεθαίνουν πρόωρα δεν είναι παθολογική. Ο λόγος είνα κυρίως τα ατυχήματα που παθαίνουν οι άνθρωποι με υπερκινητικότητα καθώς πάνω από τους μισούς πρόωρους θανάτους ανθρώπων με ΔΕΠΥ οφείλονται σε ατυχήματα.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Soren Dallsgaard είπε στους New York Times πως σε όσο μεγαλύτερη ηλικία γίνεται η διάγνωση της ΔΕΠΥ, ιδίως μετά τα 18, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Τα κορίτσια και οι γυναίκες με ΔΕΠΥ έχουν συγκριτικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τα αγόρια και τους άνδρες με ΔΕΠΥ.
 
Όπως τόνισαν πάντως οι ειδικοί, μπορεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μεγαλύτερος στα άτομα με ΔΕΠΥ, εξακολουθεί όμως να είναι χαμηλός. Δηλαδή, ένας στους 1.000.