Οικογενειακοί γιατροί: Επιβεβαιώνονται οι “Κασσάνδρες”, αναδιπλώνεται το υπουργείο

12-12-2018

Σε αναδίπλωση προχωρά το υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά το θέμα των οικογενειακών ιατρών, μετά την άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα αλλά και τη χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών. Έτσι, προς το παρόν, τουλάχιστον, η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό ιατρό από 1ης Ιανουαρίου 2019 δεν θα ισχύσει.

Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας, όσοι εγγραφούν θα παραπέμπονται και θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα στους ειδικούς ιατρούς έναντι όσων κλείνουν ελεύθερο ραντεβού. Ωστόσο, το ευνοϊκό αυτό μέτρο θα ισχύσει μόνο σε περιοχές με στοιχειωδώς καλή κάλυψη των πολιτών από οικογενειακό γιατρό όπως π.χ. τα Ιωάννινα, και μόνο για τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν 101 τοπικές μονάδες υγείας σε αστικές περιοχές της χώρας, ενώ εντός του Ιανουαρίου 2019 το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ανοίξει άλλες 20. Συνολικά, αναμένεται να ανοίξουν 239 μονάδες σε αστικές περιοχές έως το τέλος του 2019.

Σε ότι αφορά τους οικογενειακούς ιατρούς, έως και το τέλος Νοεμβρίου στις υπάρχουσες τοπικές μονάδες υγείας υπηρετούσαν περίπου 250 οικογενειακοί γιατροί, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διορισμός άλλων 250. Επίσης, περίπου 700 είναι οι συμβεβλημένοι – οικογενειακοί ιατροί – ιδιώτες με τον ΕΟΠΥΥ ενώ 2.350 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι υπηρετούν σε κέντρα υγείας, μονάδες υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) και περιφερειακά ιατρεία. Την ίδια στιγμή, έως τα τέλη Νοεμβρίου σε οικογενειακό γιατρό είχαν εγγραφεί 725.000 πολίτες.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες θα πρέπει να επιδιώξουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό μέσω του πληροφοριακού συστήματος rdv.ehealthnet.gr, με τη χρήση των κωδικών του taxisnet και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ, ή σε κάποια δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας, περιφερειακό ιατρείο).

 

ΙΣΑ: Ναυαγεί το εγχείρημα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την άλλη, κάνει λόγο για ένα εγχείρημα που φαίνεται να ναυαγεί, και αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).

Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί.

Τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν.

Συνιστάται ψυχραιμία στους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όπως μέχρι σήμερα, στους δε συναδέλφους συνιστούμε να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».

Διαβάστε επίσης

Σε όλους τους παθολόγους η τήρηση των Ατομικών Φακέλων Υγείας – Καταργείται το gatekeeping!