Οισοφάγος του Barrett: τι είναι και tips διατροφής

26-12-2016

Ο οισοφάγος είναι ο στενός σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι. Στην αρχή και στο τέλος του οισοφάγου υπάρχουν σφιγκτήρες οι οποίοι χαλαρώνουν όταν κάποιο φαγητό πρέπει να περάσει προς το στομάχι. Αμέσως μετά οι σφιγκτήρες κλείνουν γρήγορα για να μην επιτρέψουν στις τροφές να διαφύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε πολλούς όμως ανθρώπους οι μύες του οισοφάγου χαλαρώνουν υπερβολικά και προκαλείται το φαινόμενο τις παλινδρόμησης των «ξινών» στομαχικών υγρών προς τα επάνω, γνωστό και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα. 

Διαβάστε περισσότερα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εδώ.

Ο οισοφάγος του Barrett προκαλείται σε άτομα με χρόνια παλινδρόμηση όταν ο οισοφάγος, στην προσπάθεια ανάπλασης των κυττάρων του που καταστρέφονται από τα στομαχικά υγρά, τα αντικαθιστά με κύτταρα που μοιάζουν με αυτά που θα συναντούσε κανείς φυσιολογικά στα τοιχώματα του στομάχου. Ο οισοφάγος του Barrett δεν προκαλεί συμπτώματα από μόνος του, αλλά η παλινδρόμηση είναι εκείνη που τελικά θα φέρει καούρα, δυσκολία στην κατάποση και σπανιότερα πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Οι διατροφικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθεί ένας ασθενής με οισοφάγο του Barrett δεν αναφέρονται μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στην πρόληψη επιπλοκών.

Οι οδηγίες αυτές είναι κοινές για όσους έχουν παλινδρόμηση ή οισοφάγο Barrett.

Πείτε ναι σε:

  • Μικρά γεύματα: Μικρές ποσότητες φαγητού δεν θα γεμίσουν υπερβολικά το χώρο του στομάχου σας και έτσι έχετε λιγότερες πιθανότητες η τροφή να «ξεφύγει» προς τον οισοφάγο.
  • Μασήστε, μασήστε, μασήστε: Όταν η τροφή είναι καλά μασημένη τότε συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον είναι πιο εύκολο για το στομάχι να τη διασπάσει και δεύτερον έχει μεσολαβήσει μεγαλύτερο διάστημα από την προηγούμενη μπουκιά. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να μασάτε περίπου 20 φορές κάθε μπουκιά! Chew twenty two!
  • Σωστή στάση στο φαγητό: Προσπαθήστε να κρατήσετε όρθια στάση κατά τη διάρκεια και μετά από το φαγητό.
  • Περπάτημα μετά το φαγητό: To περπάτημα θα βοηθήσει στη χώνεψη της τροφής, αποφεύγοντας την παλινδρόμηση.
  • Στα φρούτα και τα λαχανικά: Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες και φυτοθρεπτικά), τα οποία έρευνες έχουν συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών από τον οισοφάγο του Barrett. Καθώς η πάθηση προκαλείται στην ουσία από μία χρόνια φλεγμονή, η παρουσία αντιοξειδωτικών συστατικών, που συναντάμε στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, μπλοκάρει τους φλεγμονώδεις παράγοντες.
 

 

Πείτε όχι σε:

  • Τρόφιμα τα οποία είτε αυξάνουν την παραγωγή ξινών υγρών στο στομάχι, είτε χαλαρώνουν τους σφιγκτήρες του οισοφάγου. Και επειδή είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς ολόκληρη τη λίστα που ακολουθεί, καταναλώστε τις τροφές που ακολουθούν σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες.
  • Καυτερά φαγητά.
  • Σοκολάτα.
  • Λιπαρά φαγητά.
  • Ξινά τρόφιμα (σάλτσα ντομάτας, χυμοί εσπεριδοειδών).
  • Καφές και αλκοόλ.
  • Τσίχλες.
  • Εάν έχετε επιπλέον κιλά τότε ασκείτε επιπλέον πίεση στον σφιγκτήρα του στομάχου. Μία συμβουλή θα ήταν να προσπαθήσετε να χάσετε τα επιπλέον κιλά.
  • Μην πέφτετε ποτές στο κρεββάτι με γεμάτο στομάχι. Προσπαθήστε να έχετε καταναλώσει το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν ξαπλώσετε.
 

 

Ο σημαντικότερος ίσως λόγος για να μην αγνοήσει κανείς την παλινδρόμηση και τον Barrett, είναι πως άτομα με τις παραπάνω καταστάσεις εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Τα ποσοστά δεν είναι υπέρ του καρκινώματος φυσικά, μόλις 0.5%, και είναι στο χέρι σας και στις συνήθειές σας να τα εκμηδενίσετε!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1.MUSC  Digestive Disease Center. Barrett’s Esophagus. Last accessed 5/9/2015.

http://www.ddc.musc.edu/public/symptomsDiseases/diseases/esophagus/barretts.html

2. nternational Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders. J. Patrick Waring. Barrett’s Esophagus and Diet. Last accessed 5/9/2015.

http://www.iffgd.org/store/viewproduct/548

3. Sanford M Renato B Brian CLaura A Susan R Shirley Piet A Dawsey Fagundes Jacobson Kresty Mallery Paskivan den Brandt. Diet and esophageal disease. Annals of the New York Academy of Sciences , 2014, Vol.1325, p.127-137.

4. Ibiebele TI, Hughes MC, Nagle CM, Bain CJ, Whiteman DC, Webb PM; Study of Digestive Health and Australian Cancer Study.  Dietary antioxidants and risk of Barrett’s esophagus and adenocarcinoma of the esophagus in an Australian population. Int J Cancer. 2013 Jul;133(1):214-24. doi: 10.1002/ijc.28016. Epub 2013 Feb 12.

5. Kubo A, Levin TR, Block G, Rumore GJ, Quesenberry CP Jr, Buffler P, Corley DA. Dietary patterns and the risk of Barrett’s esophagus. Am J Epidemiol. 2008 Apr 1;167(7):839-46.