Οκτώ φορές ισόβια στον «ψευτογιατρό»

18-11-2022

Ένορκοι και Δικαστές στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισαν ομόφωνα την ενοχή του «ψευτογιατρού» για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας. Αποφάσισαν επίσης να του επιβληθεί η ανώτατη των ποινών για κάθε έναν από τους συνολικά επτά θανάτους καρκινοπαθών. Παράλληλα, ο «ψευτογιατρός» κρίθηκε ένοχος για επιμέρους πράξεις απάτης, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, πλαστογραφίας, παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης κατοχής μνημείου. Κατά συγχώνευση, οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 50 ετών και συνολική χρηματική ποινή 327.000 ευρώ.

Η ιστορία και η κατάληξη της δίκης, είναι ένα μήνυμα για όλους όσοι αγωνιούν για τη ζωή τη δική τους ή των οικείων τους, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όταν μέσα στην αγωνία τους αναζητούν ελπίδες σε ανθρώπους και μεθόδους που τελικά μπορεί να τους κάνουν περισσότερο κακό.

O Νίκος Κοντοστάθης ή dr Kontos – όπως συστηνόταν ο «φευτογιατρός» – εμφανιζόταν σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με τα βότανα και άλλα σκευάσματα άγνωστης προέλευσης που τους χορηγούσε οδήγησε στον θάνατο επτά ασθενείς και αποπειράθηκε να θανατώσει άλλους έξι. Ο ίδιος στην απολογία του παραδέχθηκε πως έδινε βότανα σε ασθενείς, αλλά αρνήθηκε ότι έπαιρνε χρήματα. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν θα πω ότι είμαι άγιος και δεν έκανα λάθη, αλλά σίγουρα δεν είμαι δολοφόνος. Βρίσκομαι εδώ για μια αμαρτία, ένα ψέμα: τον εγωισμό και την περηφάνια μου. Αρνούμαι ότι είχα ανθρωποκτόνο πρόθεση και έδρασα με δόλο».

Ο ίδιος απευθύνθηκε και στις οικογένειες των καρκινοπαθών, λέγοντας: «Δεν μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη, δεν είναι αρκετή μια συγνώμη, δεν φτάνουν εκατομμύρια συγγνώμες. Τους παρακαλώ πολύ να γίνουν δυνατοί, καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρήσουν».

Η συγκίνηση της προέδρου που έκλεισε τη δίκη δακρύζοντας, ήταν έκδηλη, μετά από μία πολύμηνη διαδικασία που οδήγησε στην επιβολή μιας από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και ιστορικά. Χαρακτηριστικά, μόνο σε καταδικασθέντες για την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν έχουν επιβληθεί περισσότερες ισόβιες καθείρξεις, ενώ οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη έχει επιβληθεί και στην υπόθεση της «εταιρείας δολοφόνων».