Όλο και μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για την αναδοχή βρεφών και παιδιών

24-08-2018

Αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τον θεσμό της αναδοχής. Ήδη, στην αγκαλιά νέων οικογενειών βρίσκονται πλέον 21 βρέφη και παιδιά, μέσω του θεσμού ενώ στην Αττική τουλάχιστον 49 οικογένειες έχουν κριθεί κατάλληλες για αναδοχή.

Τα 21 παιδιά προέρχονται κυρίως από ιδρύματα, ενώ μερικά είχαν εγκαταλειφθεί σε μαιευτήρια, όπως στο “Αλεξάνδρα” ή στο “Ελενα”, ενώ κάποια ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, είναι οι αρμόδιες για την υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής βρεφών ή παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα (ΝΠΙΔ). Αντίστοιχα, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, αναλαμβάνουν περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε δημόσιους φορείς.

Εάν κάποια οικογένεια ενδιαφέρεται να γίνει ανάδοχος, πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικά της στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ή στο αντίστοιχο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τα δικαιολογητικά αφορούν:

· Τη βεβαίωση της οικογενειακής κατάστασης, της οικονομικής δυνατότητας και

· σε εξετάσεις που δείχνουν πως δεν υπάρχουν ιατρικά εμπόδια. Οι υπηρεσίες ελέγχουν, επίσης, το ποινικό μητρώο των υποψηφίων αναδόχων.

Στη συνέχεια, κοινωνικός λειτουργός προχωρά σε τρίμηνη κοινωνική έρευνα. Εάν όλα πάνε καλά, η οικογένεια αποκτά βεβαίωση καταλληλότητας. Μετά την αναδοχή υπάρχει εποπτεία για 1,5 χρόνο από κοινωνικό λειτουργό, με μηνιαία επίσκεψη στο σπίτι και συζήτηση με όλα τα μέρη.