Για τη σημασία της κατασκευής διάφανης μάσκας για τους κωφούς και τους βαρήκοους για την προστασία τους από τον κορονοϊό, μίλησε μεταξύ άλλων στο healthview ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), κ. Κωνσταντίνος Σίμψης.
«Έχουμε 30 χιλιάδες κωφούς στην Ελλάδα από καταγραφές που έχουμε περίπου. Όμως δεν υπολογίζονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας σε αυτόν τον αριθμό, άνθρωποι δηλαδή που έχουν χάσει την ακοή τους λόγω ηλικίας. Επομένως όλοι μαζί υπολογίζονται γύρω στις 40 χιλιάδες στη χώρα.
Κατόπιν επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον υπουργό Εξωτερικών κάναμε αίτηση και αμεσως ανταποκρίθηκαν. Μας πήραν τηλέφωνο και υπήρξε συνεννόηση με την εταιρεία Πλαστικά Θράκης, η οποία θα φτιάξει μάσκα εξειδικευμένη για κωφούς», σημείωσε ο κ. Σίμψης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Η μάσκα αυτή είναι μια ειδική μάσκα με μεγάλο διαφανές κενό ώστε να μπορούν να φαίνονται τα χείλη και να μπορούν οι κωφοί να διαβάζουν τα χείλη του συνομιλητή τους. Η συγκεκριμένη μάσκα δεν αφορά μόνο τους κωφούς αλλά και όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, σε ΜΚΟ, σε ΚΕΠ, όσους δηλαδή έρχονται σε επαφή με κωφούς πολίτες θα πρέπει να τη φορούν.
Σε επικοινωνία μας με την εταιρεία Πλαστικά Θράκης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερωθήκαμε ότι το κράτος θα διανείμει τις μάσκες δωρεάν στους κωφούς. Χρειαζόμαστε περίπου 100 χιλιάδες μάσκες την ημέρα γιατί είναι μιας χρήσης. Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή θεωρεί ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν έτοιμες τις μάσκες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει γενικά επάρκεια της μάσκας αυτή όχι μόνο τώρα με την επιδημία του κορονοιού».
Πρωτοβουλίες ανά την Ευρώπη
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΜΚΕ, «Πρόσφατα είχαμε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών, η οποία είναι το αντίστοιχο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ακουόντων, ας πούμε. Όλα τα μέλη μας είπαν ότι ισχύει το ίδιο για όλες τις Ομοσπονδίες σε όλες τις χώρες. Όλες δηλαδή έχουν προτείνει την κατασκευή διάφανων μασκών με κάποιες διαφοροποιήσεις».
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να κάνουν λίγο υπομονή απέναντι στους κωφούς συμπολίτες του γιατί έχουν ενταθεί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος είναι πάντα στο πλευρό των κωφών και υποστηρίζει όλον τον κόσμο και θέλουμε και εσείς να υποστηρίξετε εμάς», κατέληξε ο κ. Σίμψης.