Όσοι αυτοσαρκάζονται έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

15-02-2018

Στο παρελθόν πιστεύαμε πως όσοι αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους. Μια νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων όμως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Όπως έδειξε, ο αυτοσαρκασμός συνδέεται με την καλή ψυχολογία και γενικότερα την καλή ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, υποστήριξε πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Όπως σχολίασε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Jorge Torres Marin: «Παρατηρήσαμε πως η μεγαλύτερη τάση για αυτοσαρκασμό είναι δείγμα καλύτερης ψυχολογικής κατάστασης σε τομείς όπως η ευτυχία και σε μικρότερο ποσοστό, η κοινωνικότητα».

Ωστόσο, η ίδια έρευνα υποστήριξε πως ως ένα ποσοστό, το χιούμορ εν γένει είναι πιθανό να δείχνει πως το άτομο κρύβει μέσα του θυμό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Gines Navarro-Carillo, o οποίος είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: «Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το χιούμορ, ακόμα και όταν εκφράζεται με ευγενικό και καλοπροαίρετο τρόπο, μπορεί να είναι μια στρατηγική κάλυψης αρνητικών συναισθημάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αθλήματα: Προστατεύουν την ψυχική υγεία όσων έχουν παιδικά τραύματα
Ο σεξιστές έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη