Όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό φοβούνται λιγότερο τον θάνατο

03-04-2017

Είμαστε λίγο πριν τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Και όπως είναι φυσικό, κάθε χρόνο τέτοια εποχή το μυαλό μας είναι γύρω από τη θρησκεία, την εκκλησία, τον θάνατο και την Ανάσταση. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως όσοι είναι άθεοι και δεν πιστεύουν στον Θεό δεν φοβούνται τόσο τον θάνατο όσο οι πιστοί.

Ερευνητές των Πανεπιστημίων Οξφόρδης, Κόβεντρι, RoyalHolloway Λονδίνου στο Βρετανία, της Μελβούρνης στην Αυστραλία και του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδίας ανέλυσαν 100 μελέτες μεταξύ 1961-2015 πάνω στη σχέση άγχους θανάτου και θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 26.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Religion, Brain and Behavior. Τι έδειξαν; Πως τα υψηλά επίπεδα θρησκευτικότητας (συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας, πίστη στο Θεό και στη μετά θάνατο ζωή κ.α.) συνδέονται –αν και όχι σε μεγάλο βαθμό- με μειωμένο άγχος για το θάνατο.

Όπως διαπίστωσαν όμως ο επικεφαλής της έρευνας Τζόναθαν Τζονγκ και οι  συνεργάτες του, η εικόνα είναι όμως μάλλον μπερδεμένη, καθώς αυτή τη σχέση μειωμένου άγχους θανάτου-θρησκευτικότητας την έχουν διαπιστώσει με σαφήνεια μόνο το 30% των έως τώρα μελετών.
Το 18% των μελετών δείχνουν το αντίθετο (ότι οι θρησκευόμενοι φοβούνται περισσότερο το θάνατο) και το 52% συμπέραναν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πολιτισμικές διαφορές από χώρα σε χώρα επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους.

Από τις 100 μελέτες, οι δέκα έχουν καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι οι άπιστοι και οι πολύ πιστοί φοβούνται λιγότερο το θάνατο, σε σχέση με τους ενδιάμεσους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ενισχύει την πίστη μας στον Θεό
Η σκέψη πως ο Θεός δεν μας αγαπά επηρεάζει την υγεία μας