Όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη γερνάνε πιο γρήγορα

20-01-2017

Ορισμένοι πιστεύουν πως αν πάρουν πρόωρη σύνταξη όσο είναι ακόμα νέοι κάνουν καλό στην υγεία τους. Κι αυτό γιατί θα είναι ξεκούραστοι, θα έχουν χρόνο να αφιερώσουν στον εαυτό τους και θα έχουν λιγότερο άγχος. Κι όμως! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η πρόωρη συνταξιοδότηση μας γερνάει πρόωρα και κόβει χρόνια από τη ζωή μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περίπου 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη στις ηλικίες από 55 έως 65 ετών. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 26 χρόνια τη ζωή τους. Όπως διαπίστωσαν, η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν προσφέρει τα οφέλη μιας μακροβιότερης ζωής στα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 έτη τους είχαν αυξημένα ποσοστά θνητότητας από ότι τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν από τη συνταξιοδότηση των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε σύγκρισή με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Τα άτομα δε που συνταξιοδοτήθηκαν στα 60 τους έτη είχαν ανάλογη διάρκεια ζωής με αυτά που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς. Μάλιστα, αυτό φάνηκε να ισχύει είτε ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα είτε σε πιο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση γίνεται συνήθως εξαιτίας προβλημάτων υγείας.
Όμως ο παράγοντας αυτός παρόλο συμπεριλήφθηκε από τους επιστήμονες στη μελέτη και όπως παρατήρησαν δεν επηρέαζε τα συμπεράσματα αυτής, που σημάνει ότι πιθανότατα το θέμα υγείας του πρόωρα συνταξιοδοτημένου ατόμου δεν παίζει σημαντικό ρόλο, όσο παίζει το γεγονός ότι το άτομο χάνει την αυτοεκτίμησή του όταν σταματάει να εργάζεται, γίνεται λιγότερο δραστήριο, δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές επαφές , ενώ και η μείωση του εισοδήματος του, του προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρη συνταξιοδότηση σημαίνει και πρόωρος θάνατος;